2024. március 19. - József, Bánk

Tippek otthoni pizzasütéshez

Szinte nincs olyan ember a bolygón, aki ne jönne lázba egy frissen sült, illatozó pizza látványától. Az olasz eredetű remekmű, amit szinte a világ összes országában ismernek, szeretnek, és milliónyi változata létezik.
2020. május 19. kedd 18:06 - HírExtra

Ha te is csalódtál már valaha a rendelt pizzában, mert kevés volt a feltét, íztelen volt a sonka, megégett a tészta, és sajtot csak nyomokban tartalmazott, akkor itt az ideje, hogy megpróbálkozz saját magad, otthon is elkészíteni!

Hogyan kezdj hozzá?

Házilag pizzát sütni azért is szuper, mert így teljesen a saját ízlésedre szabhatod. Olyan és annyi feltétet teszel rá, amennyit csak szeretnél, így nem kell kínosan érezned magad amiatt, hogy a diszpécser kétszer is visszakérdez a telefonban, hogy biztosan szeretnél-e rá tenger gyümölcsét és kolbászt is egyszerre.

No de ne szaladjunk ennyire, előre, mielőtt a feltétekkel bíbelődnél, egy sor más dolgod is lesz. Legelőször is szerezd be a szükséges eszközöket. Mindennek az alapja a megfelelő pizzaforma. Ebből érdemes többet tartani, különböző méretekben, hiszen egy adag tésztából általában több pizza is kijön, amik egyszerre is tudnak sülni. Ha nagyobb társaságot vársz, jöhet az 50-60 cm-es, ha pedig csak a szűk család van jelen, akkor elég lesz a 24-30 cm-es forma is. 

Ezenkívül hasznát veszed még egy kelesztőtálcának, ha pedig van szabadtéri kemencéd, akkor egy ehhez való kefe és egy pizzalapát is jó szolgálatot tesz majd. Az előbb felsoroltakat mind megtalálod a Gasztronagyker webáruházban. 

Ha mindezek megvannak, keress egy jó receptet, vásárold meg a hozzávalókat, és kezdődhet a legizgalmasabb rész!

Egy falat Olaszország

A pizza alapja tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amelyben csak liszt, víz, élesztő, olívaolaj, só és cukor van. Miután összegyúrtad, és szépen megkelt, jöhet az a lépés, ami miatt a legtöbben nem mernek belevágni az otthoni pizzasütésbe: a nyújtás. Való igaz, hogy ez a mozdulatsor némi rutint és ügyességet igényel, ám egy kis gyakorlással és kitartással neked is menni fog. 

Akár vastagon hagyod a tésztát, akár “nápolyi-módon” leheletvékonyra nyújtod, a kezed mindig a tészta széléhez képest 1-2 centiméterrel beljebb helyezkedjen el, így már a nyújtás közben kialakul a tökéletes perem.

Ezután tedd a tésztát a formába, és kend meg pizzaszósszal. A legjobb, ha ezt is házilag készíted el. Lehet akár a klasszikus paradicsomos, a mostanában trendi fokhagymás-tejfölös, de ha igazán ínyenc és merész vagy, akkor kísérletezz új ízekkel. Miután jó bőségesen megkented a tésztát, pakold rá a kedvenc feltéteidet, és mehet is a sütőbe! 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy kinti, fatüzelésű kemencével áldott meg a sors, akkor ne légy rest ilyenkor begyújtani! Az első falat pizza bőven kárpótol majd a fáradságért, hisz össze sem lehet majd hasonlítani a konyhai sütőben sült változattal. Ha pedig mindennel elkészültél, következhet a tálalás, a szeletelés, és a legjobb rész: az étkezés. Buon Appetito!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását