2024. április 20. - Tivadar

Világhírű hegedűs is húzza

Stuller Gyula, a világhírű magyar hegedűiskola kiemelkedő képviselője is fellép az Anima Musicae Kamarazenekar évadnyitó koncertjén január 13-án a Nádor Teremben.
2023. január 9. hétfő 16:34 - HírExtra

A Svájcban élő muzsikus ritkán szerepel magyarországi koncerttermekben. Az Animato-bérlet harmadik koncertjén - Szabadi Vilmos és Kállai Ernő nagysikerű produkciói után - színpadra lépő Stuller Gyula több mint harminc éven át volt a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere - szerepel a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott ajánlóban.
    
Mint írták, Stuller Gyula és az Anima Musicae Kamarazenekar nem először ad közös koncertet: az együttes művészei, Borsos Kata és Kovács Adél egyetemi éveik alatt nála tanultak Svájcban. Mint írták, Stuller Gyula művészetében különösen ritka kincs, ahogyan a magyar és a nemzetközi komolyzenei tradíciók találkoznak; mestere volt Halász Ferenc, Végh Sándor, Pauk György, Varga Tibor és Nathan Milstein is.
    
Stuller Gyula a Szigeti Verseny díjazottjaként fiatalon meghódította Európa legjelentősebb koncerttermeit, szólistaként és kamarazenészként egyaránt nagy sikereket ért el. Koncertmesteri tapasztalatait is a legnívósabb zenekaroknál gyarapította: svájci versenygyőzelme után Varga Tibornak köszönhetően a Detmoldi Kamarazenekar, később a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestereként tevékenykedett több évtizeden keresztül.
    
Különleges pedagógiai érzékére is Varga Tibor figyelt fel, akinek Stuller Gyula később asszisztense lett, majd Svájc legjelentősebb zeneművészeti intézményeiben, Fribourgban, Sionban és Lausanne-ban is tanári állást kapott. Növendékei a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek, és rendszerint a legjelentősebb nemzetközi zenei versenyek díjazottjai.
    
A január 13-i koncert műsorán ritkán hallható, sokszínű magyar művek mellett a kamarazenekari repertoár egyik legismertebb műve is felcsendül. A hangverseny Bartók Román népi táncaival kezdődik Stuller Gyula vezetésével, majd Farkas Ferenc Arie e rondo all'ungherese című művében szólistaként hallhatják a hegedűművészt, G. Horváth László társaságában.
    
Ezt követően Veress Sándor Négy erdélyi táncát adja elő a zenekar, a szünet után pedig Csajkovszkij C-dúr Vonósszerenádja csendül fel.
    
A zenekar szintén visszatérő vendégként köszöntheti a hegedűművész feleségét, Simanuki Jukarit, aki ezúttal nem szólistaként, hanem az együttes brácsaszólamában fog játszani.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását