2024. március 19. - József, Bánk

Dél-Amerika már rég látott világbajnoki győzelmet

A 2022-es katari labdarúgó világbajnokság csoportköre lassan befejeződik és kezdődnek az egyenes kieséses szakasz meccsei. Az nem kérdés, hogy Brazília továbbra is a legesélyesebb csapatok közé tartozik, miközben már több mint 20 év eltelt azóta, hogy Ronaldo két góljával bebiztosította Brazília ötödik világbajnoki címét.
2022. december 7. szerda 16:02 - HírExtra

Az a győzelem azt jelentette, hogy tovább folytatódott az a sorozat, amelyben Európa és Dél-Amerika egymás között cserélgették az aktuális világbajnoki címet. Ez aztán megváltozott, mert az ezt követő négy világbajnokságon európai csapatok nyertek. 

Az is tény volt sokáig, hogy az európai válogatottak nem nagyon nyertek tornát Európán kívül, egészen addig, amíg Spanyolország nem nyert világbajnokságot 2010-ben Dél-Afrikában. Aztán amikor négy évvel később Brazília volt a rendező, mindenki arra számított, hogy folytatódik tovább az Európa és Dél-Amerika közötti váltogatás a győztes személyében. De ekkor jött Németország és előbb kiütötték Brazíliát 7-1-re Belo Horizontéban, majd a döntőben Argentínát is legyűrték és megszerezték a VB címet. Így hát most már elég messze van a két dél-amerikai gigász számára az az időszak, amikor ők is nyertek világbajnoki címeket. Az idei VB-n viszont mindketten meg fogják próbálni lezárni ezt az ínséges időszakot.

Brazília esélyei

Brazília úgy érkezett meg a világbajnokságra, hogy szó szerint leuralta a dél-amerikai selejtezősorozatot, nem hogy meccset nem vesztettek, de még gólt sem volt nekik egyszerű rúgni. 17 meccsükből megnyertek 14-et és ezeken úgy rúgtak 40 találatot, hogy csak ötöt kaptak. Legyőzték az olyan, egyébként erősnek tartott riválisaikat, mint Uruguay, Chile vagy éppen Paraguay. A világbajnokságon pedig gyorsan meg is mutatták, hogy miért annyira egyértelműen esélyesek, az első két meccsüket gond nélkül, kapott találat nélkül húzták be.

Alisson a világ egyik legjobb kapusának számít, ami azért Brazília esetén ritkán szokott így lenni. A védelmet Thiago Silva és Dani Alves elit szinten irányítja annak ellenére nagyon dinamikusan, hogy nem a legfiatalabbak közé tartoznak. A középpályán Casemiro és Fabinho hihetetlen tehetségüket villogtatják minden meccsen, Neymar pedig Richarlisonnal, Vinicius Jr-ral, Rodrygoval együtt olyan támadósort képvisel, amihez még csak hasonló sincs máshol. Nem csoda, hogy nincs olyan fogadás javaslat vagy bukmékeri tipp, amely szerint nem Brazília lesz a világbajnok. 

Argentína esélyei

Ahogy fentebb említettük, Brazília egyértelmű favoritja a VB-nek, de azért nem írhatjuk le szomszédjukat, Argentínát sem, amely arra készül, hogy 1986 után ismét világbajnoki címet tud szerezni. Az argentin szövetség úgy készült erre a tornára, hogy bármi áron nyerniük kell, ezért mindenkit megmozdítottak, akit csak lehetett. Behívtak olyan tehetségeket, mint Valentin Carboni, a Real Madridban edződő Nicolas Paz és a Manchester United csillaga, Alejandro Garnacho. És akkor még a legendás játékosokról nem beszéltünk, mint Lionel Messi, Lautaro Martinez, Cristian Romero vagy éppen Angel Di Maria.

Ennek ellenére óriási pofonnal kezdte a világbajnokságot az argentin alakulat, hiszen Szaúd-Arábiától kikaptak 2-1-re, ami a VB egyik legnagyobb meglepetése volt. Utána viszont nagyon korrekt teljesítményt nyújtottak és csoportelsőként kerültek az egyenes kieséses szakaszba. Egyértelműen arra készülnek ők is, hogy megtörjék az európai hegemóniát és hosszú idő után ismét Dél-Amerikába kerülhessen a trófea.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását