2024. április 25. - Márk
Életben maradt a START szerződés, a nemzetközi biztonság alapja – jelentette a Magyar Békekör szerdán.
2021. február 4. csütörtök 09:09 - HírExtra

A hadászati nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló megállapodás öt évre történő meghosszabbítását Oroszország után szerdán az Egyesült Államok is jóváhagyta. A START szerződés február 5-én járt volna le. Meg nem hosszabbítása egyet jelentett volna egy újabb fegyverkezési hajszával, amit az új amerikai adminisztráció is el akart kerülni - hűen Joe Biden elnök választási kampányban tett ígéretéhez.

Biden elnök szakított elődjének álláspontjával, s nem kötötte előfeltételekhez a szerződés meghosszabbítását, hanem tudomásul vette, hogy Oroszország az adott megállapodás érvényben tartásához ragaszkodik.

A Magyar Békekör üdvözli a nemzetközi biztonság „arany mércéjének” tartott egyezmény hatályának kiterjesztését 2026. február 5-ig.

A 2010-ben kötött ÚJ START szerződés értelmében Oroszország és az Egyesült Államok 1550-1550 nukleáris robbanófejjel rendelkezhet, 30 százalékkal kevesebbel a korábbi START szerződésben meghatározott mennyiségnél.

Blinken amerikai külügyminiszter az USA érdekének nevezte a most meghosszabbított megállapodást, ugyanakkor értésre adta, hogy Oroszországot az új amerikai kormány is fenyegető tényezőnek tartja, különösen a demokráciára és az emberi jogokra nézve, és ekként fog viszonyulni hozzá.

Orosz részről még Biden megválasztásakor jelezték, hogy készek együttműködni az Egyesült Államokkal a biztonság fokozása, és a Trump adminisztráció idején mélypontra jutott kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását