2022. december 3. - Ferenc, Olívia

Milyen családi házakat keresnek most a vevők?

Az energiaáraknál az elmúlt hónapokban bekövetkezett változás leginkább talán a családi házak piacát érinti, ugyanakkor nem minden családi házat egyformán. De mely ingatlanok tulajdonosai számíthatnak nehezebbé váló értékesítésre és ereszkedő eladási árra?
2022. október 20. csütörtök 10:24 - HírExtra

Az ingatlanközvetítők megfigyelései szerint a kormány rezsivel kapcsolatos bejelentése után bontakozott ki az ingatlanvásárlók körében az a trend, hogy kíváncsiak lettek az ingatlanok rezsiköltségeire, megvizsgálják egy évre visszamenőleg a számlákat, kalkulálnak a fogyasztással, mielőtt belevágnának a vásárlásba. Ez nem kedvez a rossz energiahatékonyságú, nagy alapterületű családi házak eladói számára. 

Ezért is fogalmazott úgy Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője, hogy a nagy alapterületű, energiatanúsítványt tekintve az alsóbb kategóriákba tartozó ingatlanok alól “kicsúszott a talaj”, megállt a piacuk, senki nem keresi őket. A helyzetet súlyosbítja, hogy a tulajdonosok egyelőre nem hajlandóak szembenézni a változásokkal, így kitartják az ingatlanok árát, mivel még a korábbi árszintekhez igazodnak, így jelentős mértékben túlárazva kínálják azokat. 

Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a korszerűtlen, felújítandó ingatlanok tulajdonosai még nem feltétlenül vették figyelembe a változásokat, vagyis azt, hogy kénytelenek lesznek nyomott áron értékesíteni ingatlanjukat. 

Már csak azért is, mert a jövőben jelentősebb kínálatbővülés várható a családi házak körében, ha pedig jelentősen bővül a kínálat, az árcsökkenést hozhat - magyarázta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője, aki azt tapasztalta, hogy többnyire nagy, több száz négyzetméteres házak jelentek meg a piacon, miután kiderült, hogy emelkedni fognak az energiaárak.

 Hozzátette, hogy, már eddig sem voltak népszerűek a korszerűtlen, elavult gépészettel, fűtésrendszerrel, rossz nyílászárókkal, gyenge szigeteléssel rendelkező nagyméretű ingatlanok, de most gyakorlatilag az eladhatatlan kategóriába fognak kerülni. 

Ő is úgy látja, hogy az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, engednie kellene az eladónak annyit a vételárból, amennyiből egy ilyen korszerűsítési beruházás kivitelezhető. Ez véleménye szerint átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, melyet várhatóan nehezen lépnek majd meg az eladók. 

Azt is hozzátette, hogy komoly igény lenne a vevők részéről a kisebb méretű, 50-70 négyzetméteres, korszerű házakra, de ilyenek nem nagyon vannak a kínálatban, vagy ha fel is bukkan egy-kettő, azok jelentősen túl vannak árazva. Az újépítésű ingatlanok iránt viszont erősen visszaesett a kereslet, egyrészt az árak emelkedése, másrészt a “zöldhitel” kivezetése miatt - jegyezte meg. 

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy az ingatlantulajdonosok nehezen fogadják el a számukra előnytelen piaci változásokat, több időre van szükségük, amíg reagálni tudnak a csökkenő keresletre. Számára úgy tűnik, hogy sokan “kivárásra játszanak”, abban reménykedve, hogy talán rendeződik a gazdasági és külpolitikai helyzet, és így hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba. 

Kitért a konkrét ingatlanpiaci árakra is, megemlítve, hogy jelentős szórással találkozunk például Dunakeszi és környéke esetében: újépítésű házat 80 millió forinttól találhatunk, míg a használt ingatlanok piacán 600-800 ezer forintos átlagár alakult ki, de a keresett lokációkban az újszerű ingatlanok négyzetméterára elérheti az 1 millió forintot is. 

Az agglomeráció esetében mindezeken túl még megjelenik bizonytalanság az üzemanyagellátás és -árak kapcsán is, hiszen nagyobb távolságot kell megtenniük az ingázóknak, amely növeli a költségeiket, miközben a tömegközlekedés korántsem épült ki olyan szinten, mint a fővároson belül - tette hozzá Balla Frigyes.

Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását