2024. április 24. - György
Izgalmas az idei év az ingatlanpiacon, melyet az utóbbi hónapokban leginkább a rezsi-változások határoztak meg. Ezek a változások különbözőképpen érintették az egyes ingatlantípusokat. De vajon mi történt a panelek piacán, hogyan alakult a panellakások kedveltsége és ára?
2022. október 13. csütörtök 10:57 - HírExtra

Az elmúlt - Covid által is meghatározott - éveknek nem kifejezetten a panellakások voltak a nyertesei, hiszen a vevők inkább az agglomeráció irányába törekedtek. Ugyanakkor az ezt megelőző években jelentős áremelkedés és kereslet jellemezte a panellakásokat. Mivel a rezsiváltozások egyelőre nem érintették a távhővel fűtött ingatlanokat - melyek jelentős része panellakás -, így a panelek akár a változások nyertesei is lehetnek. 

Mint Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője rámutatott, sokan számítottak ugyan arra, hogy a panellakások lehetnek a megváltozó rezsi-helyzet nyertesei, ez azonban eddig még nem következett be. Ami persze nem jelenti azt, hogy probléma lenne a kereslettel, hiszen folyamatos és stabil igényt tapasztaltak irántuk az ingatlanközvetítők, ugyanakkor extrém mértékű növekedést egyelőre nem lehetett megfigyelni az eddigiekhez képest. 

Ennek ellenére Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője szerint az feltételezhető, hogy a rezsivel kapcsolatos legutóbbi kormányzati intézkedések hatására ismét a kisebb ingatlanok - és így többek között a panellakások - válhatnak kelendőbbé.

 Ami a közelmúlt árait illeti, Dél-Budán a paneleknél 800 ezer forint és 1,1 millió forint között változtak a kínálati árak négyzetméterenként, ez azonban nem eladási, hanem hirdetési árakat jelent. Természetesen akadnak olyan jó helyen lévő, kiváló állapotú panellakások, melyeknél indokolt lehet egy magasabb ár, azonban a felújítandó paneleknél az 1 milliós négyzetméterár erős túlzásnak tekinthető - hangsúlyozta a szakértő.

Na és pest?

A XIV. és XVI. kerületekben is hasonló árakkal kellett számolni, hiszen mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője rámutatott, a panellakások esetében átlagosan 700-800 ezer forint környékén jártak a négyzetméterárak a két kerületben, ugyanakkor voltak olyan jó adottságú, “exkluzívan” felújított, gépesített, bútorozott panellakások, melyekért közel 1 millió forintos négyzetméterárat is elkérhetett a tulajdonosuk. 

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy legkönnyebben a felújított panellakásokat lehetett értékesíteni az elmúlt hónapokban Dél-Pesten: ha jól voltak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehetett találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk. Ez a felújítandó panelek esetében viszont már 2-3 hónapra nyúlt - tette hozzá. 

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szintén azt tapasztalta, hogy valóban keresettek voltak mostanában a panelek az ingatlanpiacon, elsősorban persze a felújított, korszerű panellakások. Szavaiból kiderült, hogy garzonlakásokat mintegy 25 millióig kerestek a kerületben a vevők, nagyobb panellakásokat pedig 35 millió forintig. 

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban a panellakások iránt mutatkozott talán a legnagyobb érdeklődés a két kerületben, így aztán az árak összességében 10-15 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

 Megtorpant egy kicsit

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a panelek esetében is érezni lehetett a nyáron az árak megtorpanását. Mint mondta, a korábbi hónapokban jellemző áraknál alacsonyabb összegekért lehetett vásárolni, azaz olcsóbb ajánlatokkal találkozhattunk, mint amennyiért egy évvel korábban értékesítettek azonos helyen lévő és kategóriába tartozó panellakásokat. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ha az elmúlt egy évet tekintjük, akkor még mindig magasabb árakat láthatunk, mint tavaly ilyenkor. 

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy az elmúlt hónapokban Észak-Pesten is a legkeresettebb ingatlantípusok közé tartoznak a másfél- és kétszobás panelek. Ugyanakkor, mivel a felújítás jelenleg rendkívül körülményes és drága, ezért a vevők igyekeztek kihagyni ezt a lépést az ingatlanvásárlás folyamatából. Ez annyit jelent, hogy elsősorban a felújított panellakásokat keresték a vevők.

Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását