2024. március 19. - József, Bánk

Mi az oka, hogy az aranyér napjainkra népbetegséggé vált?

Egyre többen panaszkodnak aranyérre. Sajnos, ez ma már a lakosság közel 40%-át érinti, pedig megelőzéssel, egészséges életmóddal elkerülhetjük a szövődményeket és más egyéb kapcsolódó betegséget is.
2022. szeptember 20. kedd 08:23 - HírExtra

Az aranyérről való tudnivalók

Az aranyér valójában egy visszér a végbél tájékán, melynek gyulladásos megbetegedése okozza a legtöbb panaszt. Ám nem biztos, hogy a megjelenő tünetek - mint például a fájdalom, a viszketés a végbélnyílás tájékán vagy a vérzés - aranyeresség következményei. 

Más végbéltáji betegségek is állhatnak a háttérben, ezért mindenképp érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakorvost. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ proktológiai vizsgálata során kiderülhet, mi miatt jelentek meg a panaszok. Az aranyér mellett végbélrepedés, végbélgyulladás is lehet a tünetek okozója.

Semmiképp sem szabad tehát halogatni az orvosi vizsgálatokat! Ha olyan magánrendelőt választunk, ahol nyugodt körülmények között folyik az ellátás, ahol odafigyelnek ránk, és modern technológiát alkalmaznak a kezelések során, biztosak lehetünk benne, hogy testileg és lelkileg is jobban leszünk.

Mi okozhat aranyeret?

A szakértők egyetértenek abban, hogy az aranyér leggyakoribb okai az egészségtelen életmódban keresendők, ezért vált népbetegséggé. A rostszegény táplálkozás, a kevés folyadék fogyasztása, az ülőmunka, a sport elhanyagolása, de a stressz és az idegeskedés is a fő okok között van.

A legjobb módszer itt is a megelőzés: a rendszeres székelés érdekében fogyasszunk minél több egészséges táplálékot, gyümölcsöt, zöldséget, rostokban gazdag ételeket! Kerüljük a koffein- és alkoholtartalmú italokat! Bármily meglepő, a hasmenés éppúgy előidézheti az aranyér kialakulását, mint a székrekedés, erőltetett székelés.

Ha ülőmunkát végzünk, iktassunk be szüneteket, ahol kissé átmozgatjuk magunkat. Az aranyér egyik kiváltó oka a hasűri nyomás, így a túlsúlyos emberek, kismamák is fokozottabb veszélynek vannak kitéve.

Az idegeskedés sem tesz jót: köztudott, hogy az állandó stressz gyomorbántalmakhoz, rossz székelési szokások kialakulásához vezethet. Relaxálással, meditációval, csendes elvonulással, jógával, az önismeret fejlesztésével kezelhetők a túlterheltségből fakadó negatív érzések.

Jó tanácsok az aranyér megjelenése esetén

Ha már megtörtént a baj, valóban az a legcélszerűbb megoldás, ha proktológushoz fordulunk. Az interneten található házi gyógymódok sok esetben veszélyesek lehetnek. A diagnosztizáláshoz szükséges egy szakszerű kivizsgálás.

Ha az aranyér vérzik, kerüljük a WC-papír használatát, inkább nedves törlőkendővel tisztítsuk meg a bőrt a székelés után, illetve használjunk bidét! Minél gyakrabban fürödjünk: lehetőleg bőrbarát mosakodószerekkel. Cseréljünk többször fehérneműt, válasszunk pamutból készült alsókat! 

Pihenjünk minél többet, ne erőltessük meg magunkat, ne emeljünk nehéz tárgyakat, mert ez fokozza a hasűri nyomást! 

A legfontosabb pedig: fogadjuk el a proktológus kezelési javaslatát, akár műtétet javasol, akár más módot a gyógyuláshoz. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását