2024. március 19. - József, Bánk

Kevesen ismerik, mégis szervezetünk egyik legfontosabb tápanyaga a taurin

A testi egészség megőrzéséhez nemcsak a sport, az egészséges életmód szükséges, hanem a megfelelő tápanyagellátás is. Szervezetünknek számos nyomelemre, ásványi anyagra, vitaminra, aminosavra van szüksége, amelyek elengedhetetlenek a testi folyamatok zavartalan működéséhez. Az egyik ilyen anyag a kevesek által ismert taurin is.
2022. szeptember 20. kedd 10:09 - HírExtra

Mi is az a taurin?

A taurin az aminosavak közé tartozó, kéntartalmú vegyület. Az aminosavak a fehérjék felépítésében, valamint számos enzimatikus és energiaháztartást szabályozó folyamatban fontosak. A taurin ugyan nem veszt részt a fehérjék felépítésében, de a testünk számára mégis nélkülözhetetlen. A taurint a szervezet is képes ugyan előállítani, de fontos, hogy táplálékkal vagy taurinpor formájában pótoljuk. 

Mi a szerepe az emberi szervezetben?

A taurin fontos élettani folyamatokban vesz részt. Segít a vércukorszint szabályozását így megelőzheti a cukorbetegség, azaz a diabétesz kialakulását. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az elhízás megelőzésében is hasznos. Pozitív hatással van a szívre és az érrendszerre. Az erek falát erősíti és fokozza rugalmasságukat, így a vérnyomás szabályozásában is kiemelt szerephez jut. A taurin nagy mennyiségben megtalálható a szívizomban is, így a szív megfelelő működéséhez is hozzájárul. Továbbá a szem, a máj és az idegrendszer egészséges működésében is nagy jelentőséggel bír.

Mivel a taurin erősíti és védi a szívizmot illetve az érrendszert, ezért növelheti a teljesítőképességünket is. Pozitív hatással van tehát a kardiovaszkuláris szervrendszerre, csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és szívinfarktus kialakulásának kockázatát. 

Az idegrendszerre gyakorolt hatása is pozitív, a nyugtató és stresszhormoncsökkentő hatása miatt. Megfelelő taurinbevitellel tehát a csökkenthetjük a zaklatott életmód negatív hatásait is. Egyes kutatások arra is rámutattak, hogy az epilepsziás rohamok megelőzésében is hasznosnak bizonyul a taurin. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pozitív hatása van a májgyulladásban szenvedők számára is. Egészséges emberekben is elősegíti a máj működését, amely fokozza a méregtelenítést és a regenerálódási folyamatokat. Továbbá az érfalak gyulladásának kialakulását is csökkentheti, visszafordíthatja. Megfigyelték azt is, hogy a taurinfogyasztással csökkenthető vagy megszüntethető a kellemetlen fülzúgás.  

Hogyan vigyük be?

A taurint a szervezetünk is képes előállítani, de ennek mennyisége öröklött tényezőktől is függ. A táplálkozással is hozzájuthatunk ehhez a fontos aminosavhoz. Nagy mennyiségben megtalálható a tenger gyümölcseiben, a halakban. A rengeteg tengeri algát, halakat, kagylókat fogyasztó népek sok taurinhoz jutnak, így ez is magyarázhatja jobb egészségüket és hosszabb élettartamukat. A japánok magas átlagéletkorát is összefüggésbe hozzák a taurinban gazdag táplálkozással. A cukorbetegség, az érelmeszesedés és a szívbetegségek is sokkal kevésbé fordulnak elő köreikben. 

Hazánkban kevesebben jutnak hozzá rendszeresen a tengeri élelmiszerekhez, ezért érdemes táplálékkiegészítők formájában szedni a taurint. Vegetáriánusok számára szintén nagyon fontos, hogy taurinpor vagy -tabletta formájában hozzájuttassák szervezetüket ehhez az anyaghoz, hiszen alapvetően állati eredetű ételekben fordul elő. 

Számtalan olyan vitamin és ásványi anyag van, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez – az utóbbi időben azonban az aminosavak fogyasztásának jelentősége is felértékelődött. Az esszenciális aminosavak mellett érdemes azokat is szedni, amelyeket a szervezet szintetizál, hiszen az optimális mennyiséghez a táplálékkiegészítőkkel is hozzásegíthetjük a testünket. A taurinpor fogyasztása igen hasznos lehet, nemcsak az aktív életmódot folytatók számára, hanem az egészségtudatos táplálkozás vagy vegetáriánus életmód híveinek is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását