2024. május 16. - Mózes, Botond

Súlyos vérmérgezés

A súlyos vérmérgezéssel sújtott páciensek fele - németországi tapasztalatok alapján - belehal a fertőzés következményeibe. Egy kis részük azért, mert a vérmérgezés okozta vércukorszint-emelkedésüket túlságosan nagy adag inzulin beinjekciózásával igyekezn
2008. február 1. péntek 09:48 - Hírextra
Németországban évente mintegy 150 ezer vérmérgezést regisztrálnak. E betegek egy részénél a megfelelő vércukor-szintet inzulin adagolásával állítják be. Frank Brunkhorst és Konrad Reinhart jénai kutatók 18 német klinika 537 vérmérgezéses betegének kórlefolyását vizsgálva következtettek a túl-inzulinozás veszélyeire. Eredményeiket a nemzetközi hírű orvosi havilap, a New-England Journal of Medicine 358. kötetében is közzétették.

A megfertőződött vérben magasra emelkedő vércukor-szint mérséklésére évek óta gyakorlat az 1-es típusú diabétesznél használt erőteljes inzulin-injekciózás. (Az enyhébb, főleg idősebb korúakat és nőket sújtó 2-es típusú cukorbetegség diétával és tablettás gyógyszerekkel is kezelhető). A német kutatók most azt javasolják, hogy a vérmérgezéssel járó szepszis és sokk, majd az azokat követő, más szervekre is átterjedő fertőzések mérséklésére kevésbé drasztikus inzulin-adagokat használjanak és új módszereket dolgozzanak ki. A túl nagy inzulin-adag ugyanis rohamosan és gyorsan hatva, a vérben előidézhet nagyon veszélyes cukorhiányt is.

Célravezetőnek tartják a szív oxigénellátását gyorsan fokozó oldatok adását is. A mérsékeltebb módszernél elfogadják a szokásos inzulinterápiánál megengedettnél 30 százalékkal magasabb vércukor-szintet.

Klinikai kísérleteik során a mérsékeltebb inzulin-adás esetén a veszélyes vércukor-hiány okozta problémák száma az esetek 4 százalékára csökkent, míg a korábban alkalmazott, drasztikusabb inzulin-adagolásnál az 17 százaléknyi volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását