2024. március 19. - József, Bánk

"A kormány magasról tesz a családokra"

Az elmúlt hetekben, hónapokban az infláció és a forint árának elszállását a jegybank az alapkamat folyamatos növelésével korrigálja, vagy legalábbis próbálja korrigálni. A jegybanki alapkamat növelésének sok mindenre hatása van, többek közt a CSOK büntetőkamata is a ehhez van kötve: amennyiben nem születik meg a CSOK felvételekor vállalt gyermek, úgy az alapkamat ötszörösét kell a családnak büntetőkamatként kifizetni.
2022. szeptember 7. szerda 13:47 - HírExtra

Erre a jelenségre Sebők Éva, a Momentum parlamenti képviselője már nyár elején felhívta a figyelmet, júliusban a Kulturális és Innovációs Minisztertől tájékoztatást is kért arra vonatkozóan, hogy hogyan szándékozik megsegíteni a kormány azokat a magyarokat, akiknek nem jön össze a CSOK-kal vállalt három gyerek, tervez-e a kormány a jövőben tenni valamit a CSOK büntetőkamatainak csökkentése érdekében.

A feltett kérdés idejében a képviselő arról számolt be, hogy az alapkamat változása miatt előfordulhat, hogy egy 10 millió forintos támogatásra valakinek a büntetőkamatokkal együtt 40 millió forintot kell visszafizetnie. Ez ma, szeptember elején már akár a 60 millió forintot is elérheti!

 „Hiába kértem, Vitályos nem volt hajlandó semmiféle határidőt adni. A Fideszes képviselők is egyetértettek ezzel a Pató Pál-féle hozzáállással, velem szemben elfogadták Vitályos határidőket nem tartalmazó válaszát.” – számolt be róla Facebook-posztjában Sebők Éva.

A kormány hibájából tehát a családok állítólagos támogatása mára lényegében uzsorakamattal terhelt, ami nem csak ebben a brutális inflációval, rezsinövekedéssel terhelt megélhetési válságban jelent óriási nehézséget, de növeli a családon belüli erőszak áldozatainak a kiszolgáltatottságát – hiszen ilyen feltételekkel kiszállni sem lehet, sem a CSOK-ból, sem egy bántalmazó kapcsolatból. A családokra ez a családtámogatási forma ezért komoly veszélyt jelent.

Mindezekre pedig a Fidesz nem tesz semmit, csak határidők nélkül, a levegőbe ígérget.

A Momentum képviselője szerint ha a kormány továbbra is ennyire közömbös marad, akkor könnyen a CSOK-károsultak országa lehetünk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását