2024. március 29. - Auguszta

Ugrik a rezsicsökkentés? Nem olyan biztos!

Az új rezsiszabályok miatt sokak megélhetése került válságba. A régi, jellemzően korszerűtlen épületekben lakóknak a megszokottnál jóval nagyobb összegeket kell majd kifizetniük. Az átlagfogyasztás szintje azonban nem elérhetetlen számukra sem. Ebben a bejegyzésben olyan praktikus tanácsokat próbálunk adni, amelyekkel minimalizálhatók a rezsiköltségek.
2022. szeptember 6. kedd 12:40 - HírExtra

Új rezsiszabályok

Az új szabályozás értelmében csak az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn a csökkentett rezsi. Ez sok magyar háztartás számára komoly kihívásokkal jár. A rossz hír, hogy több esetben vissza kell venni a fogyasztásból, spórolni szükséges. A jó hír, hogy léteznek praktikus megoldások is ahelyett, hogy nem fűtünk, nem zuhanyozunk és hasonló áldozatokat hozunk.

Fűtési rendszerek

Az új rezsiszabályok miatt a fűtési rendszerek is középpontba kerültek. Azoknak különösen fontos kérdés lett ez, akik építkezés, vagy felújítás előtt állnak. Hiszen egy innovatív, modern központi fűtés sokat dobhat lefelé a fűtésszámlákon. Ráadásul még jobban is működnek, hatékonyabbak, számos extrával járnak a hagyományos típusokhoz képest.

Így spórolj a költségeken: fűtőpanel és elektromos fűtés

A rezsiköltségeken többféleképpen is lehet spórolni. A nadrágszíj meghúzása, a kevesebb energiafelhasználás is egyfajta megoldás. Pozitívnak viszont aligha nevezhető. Létezik azonban jobb alternatíva is.

Egyes adatok szerint a családi házakban felhasznált energia körülbelül háromnegyed része fűtésre megy el Magyarországon. Ennek oka a korszerűtlen, régi épületállomány, és elavult fűtési eszközök használata. Ha lehetőség van rá, érdemes elgondolkodni különböző épületfizikai fejlesztéseken például épület szigetelése, nyílászárók cseréje, és majd ezután egy új, innovatív rendszer bevezetésén. Az elektromos fűtés, és a fűtőpanelek beruházással járnak, ugyanakkor hosszú távon jó választást jelentenek. Ám az elektromos fűtés esetén mindennél kiemelkedőbb szempont az épület hőmegtartó képessége. 

Elektromos fűtés

Az elektromos fűtés be- és felszereléséhez nem kell feltétlenül szétbontani az egész lakást, házat. Ez anyagi és kényelmi szempontból is jó hír. Használatuk biztonságos, hiszen még a gázrobbanástól, vagy szén-monoxid-mérgezéstől sem kell tartani. Ami pedig napjainkban a legjobban érdekelheti az embereket, a havi fogyasztás mértéke is jelentősen csökkenthető. A kiadásokon például akár 5-6%-ot is lehet spórolni, ha a termosztáton egy fokot lefelé állítunk. Fontos tényező azonban a hőszigetelés, és az épület elhelyezkedése is.

Fűtőpanelek

Az elektromos fűtőpanel a legkorszerűbb fűtési megoldások egyike. Egyik legnagyobb előnye a beruházási– és fenntartási költség. Egyik sem olyan magas, mint a gázfűtés esetében lenne. A fűtőpanelek között napjainkban főként a skandináv, norvég modellek jelentik a legjobb megoldást (pl. Adax, Beha, Glamox), de a franciák (pl. Soprano) is felvették a kesztyűt a versenyben. Az elektromos fűtőpanelek döntő többsége tökéletesen csendben, szinte hangtalanul működik. A hatékony és kifinomult vezérlési rendszer pedig gazdaságos üzemeltetést biztosít.

További előnye, hogy szinte teljesen a saját egyedi igényeinknek megfelelően választhatunk fűtőtestet, hiszen a kínálat nagyon változatos.

Változtass, amíg lehet!

Aki már rendelkezik egy adott fűtési rendszerrel, az átállás több költséggel, külön beruházással jár. Így aztán előbb a pénztárcába kell nyúlni, hogy később a rezsiköltségeken faragni lehessen. A legjobb helyzetben azok vannak, akik épp választás előtt állnak: gáz vagy villany? Mi minden esetben utóbbit javasoljuk. Különösen ha megnézzük az aktuális piaci árakat, amikor a gáz kerül sokkal többe a családoknak, mint az áram. Az áram felé elmozdulva is számos lehetőség áll rendelkezésre, ennek csupán egy szelete az elektromos fűtőpanelekkel kialakított fűtés.

Érdemes szakember véleményét is kikérni a témában. Hiszen minden épület egyedi körülményekkel bír. A Dimat Fűtéstechnika Kft. csapata készséggel segít az elektromos fűtőtestek közötti eligazodásban, és akár a telepítésben is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását