2024. március 29. - Auguszta

Sokan örülnek neki, pedig rosszul is elsülhet a kötelező nyelvvizsga eltörlése

Hatalmas könnyítésnek tűnik, ám hosszú távon problémákat okozhat, hogy 2024-től megszűnik a kötelező nyelvvizsga a leendő diplomásoknak. Két év múlva már a felsőoktatási intézmények dönthetik el, hogy támasztanak-e ilyen irányú követelményeket, ám nem nehéz megtippelni, hogy a többségük nem él majd a lehetőséggel - írja az up2you.hu.
2022. szeptember 5. hétfő 20:47 - HírExtra

Ez egyfelől persze könnyebbség a diákoknak, hisz egy tanulnivalóval kevesebb, ám ha távolabbról vizsgáljuk a kérdést, akkor hamar rádöbbenhetünk, hogy a következmények komoly hatással lehetnek a munka világába kilépő friss diplomásokra nézve.

Így is sereghajtók vagyunk

Hazánkban az idegen nyelvet beszélők aránya tragikusan alacsony, az Eurostat statisztikája alapján a népesség több mint a fele csak az anyanyelvén tud megszólalni. Annak, hogy ilyen kevesen beszélnek idegen nyelveket, több oka is van, sajnos azonban ahhoz, hogy ez érdemben megváltozzon, változtatásokra és időre van szük ség. A munkaerőpiac azonban nincs erre tekintettel, és még ha kényelmetlen is szembenézni a tényekkel, attól még a realitás az marad, hogy aki nyelvismeret nélkül kezd bele a munkakeresésbe, az jókora hátránnyal indul.

A gyakorlati tudás a lényeg

Ahogy egy fejlesztő esetében sem a végzettséget igazoló papír a lényeg, úgy az idegen nyelv ismereténél sem a nyelvvizsga bizonyítvány megléte a kardinális kérdés. Ennél sokkal fontosabb, hogy a munkakörre pályázó képes-e az adott munkakörhöz szükséges társalgási szintet megütni, avagy nem. Így nem is azért okozhat súlyos problémákat a kötelező nyelvvizsga eltörlése, mert jóval kevesebben rendelkeznek majd papírral a nyelvtudásukról. A baj az, hogy a gyakorlati, való életben is használható tudásuk veszik el, mire megszerzik a diplomát. Ha ugyanis a felsőoktatási évek alatt semmi nem indokolja a nyelvtanulást – azaz megszűnik a kötelező je llege -, akkor rengetegen fogják elsőként pont azt mellőzni, amikor a tananyag nehezebbé válik és valahonnan plusz időt kell nyerni a vizsgákra való felkészülésre. Sajnos azonban az a 3-5 év szünet pontosan elég arra, hogy a már megszerzett nyelvtudás is megkopjon, a hiányosságokat pedig munka mellett pótolni már egyáltalán nem lesz olyan egyszerű.

A forráscikk ezen a linken olvasható.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását