2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magasabb lesz a BKK pótdíj

Szeptember 1-jétől növekednek a pótdíjösszegek a fővárosi közösségi közlekedésben, hogy bérlet- vagy jegyvásárlás helyett senkinek se érje meg inkább bliccelni.
2022. augusztus 17. szerda 11:03 - HírExtra

 A Budapesti Közlekedési Központ nem csak ezzel ösztönöz az utazási feltételek betartására: egy új kedvezményrendszer bevezetésével ősztől elengedi a pótdíjtartozása legalább felét annak, aki a pótdíjazását követően, még aznap érvényes bérletet vesz. 

Ősztől drágul a bliccelés, a BKK szándéka pedig az, hogy senkinek se legyen kétsége afelől, bliccelés helyett megéri inkább bérletet vagy jegyet vásárolni. A társaság ennek érdekében több lépést is tesz 2022. szeptember 1-jétől, csütörtöktől.

 Jelenleg a Főváros minden egyes megvásárolt jegyhez és bérlethez támogatást biztosít, például egy utas által megváltott havi bérletből származó bevételt több mint 20 ezer forint támogatással egészít ki. A többi között ennek is köszönhető, hogy a jegyek és a bérletek ára alacsonyan tartható, azok csaknem 10 éve nem emelkedtek. Mindeközben a bliccelők által okozott bevételkiesés a közösségi közlekedésnek – közvetett módon a becsületesen közlekedő utasoknak – évről évre milliárdos nagyságrendű kárt okoz. 

Azért, hogy ne érje meg bliccelni, a helyszíni pótdíj szeptember 1-jétől 8000 forintról 12 ezer forintra emelkedik. Ezzel párhuzamosan a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra nő, a 30 napon túl befizetett pótdíjra pedig 32 ezer forint helyett 50 ezer forintot kell fizetni, azaz az ügyfél minél később egyenlíti ki a pótdíjat, annál magasabb összeget kell befizetnie. A pótdíjazásról és a pótdíjkedvezményről bővebben ezen az oldalon olvashat. 

A BKK egy új kedvezményrendszerrel is bérletvásárlásra buzdítja a bliccelésen ért utast. Ha a bliccelő a pótdíjazása napján attól a naptól érvényes havi vagy hosszabb érvényességi idejű bérletet vásárol, és azt a pótdíjazástól számított két munkanapon belül bemutatja a BKK ügyfélszolgálatán, akkor a BKK elengedi a helyszíni pótdíjtartozása legalább felét: havi bérlet vásárlása esetén 6000, negyedéves bérlet vásárlása esetén 9000, éves bérlet vásárlása esetén 11 ezer forintot. 

A közlekedésszervező a jövőben is lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra azoknak, akiknek egyébként van bérletük, ám az ellenőrzéskor nem volt náluk. Az érintettek ez esetben öt munkanapon belül, utólag bemutathatják a korábban megvásárolt érvényes bérletüket, és csak az eljárási díjat kell kifizetniük (amely bérletfajtától függően 1000 vagy 2000 forint). 

Ügyfélbarát intézkedések, korszerű szolgáltatások 

A BKK több szolgáltatást is bevezetett az elmúlt időszakban, amellyel hatékonyabbá teszi, adott esetben pedig gyorsítja a pótdíjazással járó ügyintézést. A társaság a többi között 

• lehetőséget biztosít arra, hogy a bliccelésen ért utas az ellenőrnél bankkártyával fizesse ki a helyszíni – mérsékelt – pótdíjat;

• e-mailes értesítést küld a pótdíjtartozásról, így felhívja a figyelmet a befizetési határidőre, hogy a bliccelő elkerülhesse a pótdíj emelkedését, továbbá

• bevezette az elektronikus felületen történő pótdíjfizetés lehetőségét. 

A BKK célja, hogy a fővárosban közlekedők a lehető legkényelmesebben, legegyszerűbben intézhessék az utazásaikhoz szükséges teendőiket. Ebből a szempontból a pótdíjazással kapcsolatos ügyintézés sem kivétel.

Forrás: BKK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását