2024. március 29. - Auguszta

EO Title: Minden MMA pályázat csúcsa a UFC

Dietz Gusztáv MMA-harcosként vált ismertté Magyarországon, de az MMA edzés népszerűségét és a sportág ilyen szintű elismertségét mégis a UFC létrejötte és bővülése hozta el igazán.
2022. május 12. csütörtök 15:00 - HírExtra

A UFC csak egy, a sok MMA szervezet közül – ott van például az Oktagon MMA is

A sportfogadások vonatkozásában általában mindig a labdarúgás vagy a kosárlabda kerül terítékre, pedig az elmúlt években nagyon előretört például a tenisz vagy éppen az MMA fogadás. Ennek oka természetesen nem csak abban keresendő, hogy az emberek akarnak sokkal többet fogadni, hanem egyszerűen egyre több és több lehetőségük van erre, nézzük csak meg a Bwin fogadás lehetőségeit - akár ingyen pénzből, befizetés nélküli bónusz segítségével is köthetünk fogadásokat! Viszont sok fogadóirodánál és egyáltalán, úgy általában is van keveredés abban, hogy mi az az MMA és mi az a UFC. Hiszen alapvetően mindkettőben minimális szabályok mellett küzdenek egymással ah harcosok. Kissé olyasmi ez, mint amikor valaki kosárlabdáról beszélget vagy éppen a UFC-ről. 

Egy MMA edzés természetesen felkészíthet egy UFC meccsre, hiszen a UFC-ben harcoló sportolók 99%-a teljesen más sportágakban villogott korábban, de az MMA az nem UFC és a UFC nem MMA. Az MMA a mixed martial arts rövidítése, amely átfogó néven maga az a sport, amelyen belül a UFC szervez viadalokat. De ott van az Oktagon MMA is, és még számos szervezet, amely MMA versenyeket rendez. 

Magyarországon az egyik legismertebb harcos Dietz Gusztáv MMA-harcos, de nem versenyzett a UFC égisze alatt. Az előbbi kosárlabdás példánál maradva, ha a kosárlabda az MMA, akkor az NBA az mondjuk a UFC. MMA pályázat mindenki számára elérhető, tehát bárki felkészülhet MMA harcosnak, de a UFC-ben való induláshoz azért ennél jóval több kell.

Szakértőnk Kollar Aladar úgy látja, hogy általában azok szoktak dominálni a UFC-ben és egyáltalán, az MMA világában, akik a maguk saját sportágában is eléggé erős teljesítményre voltak képesek és akár egy másik küzdősportban is jártasságot szereztek. Sokan azt gondolnák, hogy egy birkózónak nem lehet annyira sok lehetősége a ketrecben, pedig a földharcban igazán jól tud jönni, ha az ember nem ijed meg a saját árnyékától. 

MMA vs. UFC

Ez pedig azt is jelenti, hogy az MMA-ban azért vannak szabálybeli eltérések a UFC által megszabott szabályokhoz képest. Sőt, egészen komoly különbségek is lehetnek. Például a japán MMA szervezetek szabályai szerint a harcosok akkor is rúghatják ellenfelük fejét, ha az már a földre került. Ez viszont tilos a UFC-ben és korábban már többször léptettek le versenyzőket ilyen akciók miatt. És hát mivel még azt sem lehet nagyon tudni, hogy az MMA koncepciója hogyan született, nem csoda, hogy ennyi különféle verzió létezik.

A valaha volt egyik első MMA-mérkőzést 1976-ban láthattuk, amikor Muhammad Ali, minden idők egyik legjobb bokszolója csapott össze egy híres japán birkózóval, Antonio Inokival. Az a meccs mai szemmel nézve nevetségesnek is nevezhető, hiszen a felek nem igazán tudtak a másikkal mit kezdeni, hiszen egyik sem volt jó a másik szakágában. Végül döntetlen lett a végeredmény, de ez a sportági keveredés fektette le a mai MMA alapjait. 

Aztán egyre-másra jöttek létre a különféle szervezetek 

- Japánban, 

- Brazíliában vagy éppen

- Európában, 

ahol különböző szakágakban küzdő bunyósokat eresztettek össze. A problémát az jelentette, hogy ezek a meccsek és szervezetek egyáltalán nem voltak népszerűek az Egyesült Államokban, amely pedig óriási piacnak számít minden szempontból. Az MMA fogadás már ekkor is létezett egyes helyeken helyszíni formában, de az online sportfogadás világában a Bwin fogadás vagy éppen más bukmékerek fogadási ajánlatainak megjelenésével tűnt fel igazán ez a fajta bunyó.

Az Egyesült Államokban pedig az MMA-nak igazán népszerűséget az 1993-ban létrejött UFC hozott. Ha azt nézzük, hogy milyen egy MMA edzés vagy milyenek az Oktagon MMA szabályai, akkor azért elmondható, hogy egy jól képzett MMA harcos megállná a helyét a UFC-ben is, de valamiért a sportág és a kevert küzdelmek népszerűségét a UFC által felépített marketing és világ hozta el. Volt számtalan MMA pályázat ilyen-olyan szervezetek létrehozására, de a UFC azzal tarolta le a piacot Amerikában, hogy egy extrém brutális sportként kezdte el hirdetni magát, egy sportként, ahol bármi megtörténhet. 

Már a legelején ki lett mondva, hogy három fő szabály van: nem lehet harapni, nem lehet szemet kinyomni és nem lehet az ágyékra ütni. A UFC nem foglalkozott más szervezetekkel, nem érdekelték a világbajnokságok sem (pedig Dietz Gusztáv MMA világbajnok és Európa-bajnok is volt hazánk színeiben), egyszerűen a megszokott erős amerikai marketinggel építette fel saját MMA világát. A korai MMA harcokkal ellentétben például a UFC korai éveiben még nem is voltak menetek sem. A bunyók olyanok voltak, mint egy vad utcai verekedés, egészen addig ment a harc, amíg valamelyik felet nem ütötték ki, nem adta fel vagy az edzői stáb nem dobta be a törölközőt. Ez nagyon durva harcokat eredményezett, annyira durvákat, hogy sok néző el is fordult a UFC-től.

A UFC szintlépése

Ekkor jött a képbe Dana White és a társasága, akik aztán a UFC felvásárlása után jóval nézőbarátabbá tették az egészet. Az MMA egységes szabályrendszere 2001-ben jelent meg először és a UFC is elkezdett megfelelni ezen szabályoknak, sőt, mondhatjuk, hogy minimális eltérésekkel pontosan ezt követi ma a szervezet. 

Ennek köszönhető az is, hogy napjainkban már a világ számos részén rendezhetnek UFC-tornákat és sok millióan nézik a legjobb meccseket. Egy karatéban vagy éppen thai boxban kiváló sportoló számára pedig a saját sportága után igazi ugródeszka vagy éppen kihívás lehet harcba szállni más sportágak képviselőivel a ketrecben, ahol már sokkal profibb körülmények között mennek a meccsek, mint mondjuk az 1990-es években. A televíziós közvetítések és a körítés pedig egyértelműen profi és hozzájárult a UFC csúcssporttá válásához.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását