2024. április 24. - György

Németország kevésbé pesszimista

Májusban a piaci várakozásoknál jóval kevésbé pesszimistán ítélték meg kilátásaikat a német és az euróövezeti gazdaság szereplők a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet hangulatindexe alapján.
2022. május 10. kedd 13:26 - HírExtra

A ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) németországi gazdasági hangulatmutatója májusban mínusz 34,3 pontra emelkedett az áprilisi mínusz 41,0 pontos kétéves mélypontról. A piac az index ténylegesnél kisebb mértékű javulására számított.
    
A német gazdasági szereplők az előző havinál kevésbé rossznak ítélik meg a következő hat hónapra vonatkozó kilátásaikat.
    
Ezzel szemben az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke csökkent Németországra vonatkozóan, az előző havi mínusz 30,8 pontról májusban mínusz 36,5 pontra, egy éve a legalacsonyabbra, és alacsonyabbra az elemzők által várt mínusz 35,0 pontnál is.
    
Hasonlóképpen a várakozások javultak az euróövezetben is, az aktuális helyzet megítélése azonban romlott.
   
 A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója májusban jelentős mértékben emelkedett, mínusz 29,5 pontra az áprilisi mínusz 43,0 pontos több mint kétéves mélypontról. Az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetére vonatkozó mutató viszont romlott, 6,5 ponttal mínusz 35,0 pontra esett.
    
A német ZEW gazdasági hangulatindexe a gazdasági szereplők a hat hónapos gazdasági kilátásokat méri mintegy 350 német intézményi befektető és elemző megkérdezésével készült felmérés alapján. A nulla feletti pontérték optimizmust, nulla alatti pedig pesszimizmust jelez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását