2024. április 19. - Emma

Népszerű maradhat a babaváró hitel

Történetének 2,5 éve alatt 1600 milliárd forint közelébe duzzadt a babaváró hitel állománya, így januárban már a teljes lakossági hitelportfólió 17 százalékát adta ez a támogatott konstrukció. A babaváró kölcsön népszerűsége töretlen, idén is erős marad a kereslet a CIB Bank elemzése szerint.
2022. április 11. hétfő 11:07 - HírExtra

A pénzintézet hétfői, MTI-nek küldött közleménye kiemeli, hogy a lakossági hitelpiac meghatározó konstrukciója lett a 2019 júliusa óta elérhető babaváró kölcsön: a teljes lakossági portfólió közel felét adó lakáscélú hitelek után a második legfontosabb termékké lépett elő a kimutatott állomány alapján, megelőzve így a személyi kölcsönöket és a szabadfelhasználású jelzáloghiteleket is. A babaváró kölcsön meghatározó szerepét jól szemlélteti az is, hogy a bevezetése óta megkötött hitelszerződések volumene meghaladta az 1640 milliárd forintot, így havi átlagban közel 53 milliárd forintnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók.
    
Mint írták, a gyermekvállalást tervező családoknak kidolgozott kölcsön iránti intenzív érdeklődés nem véletlen: az akár tízmillió forintos összegű, szabadon felhasználható hitel futamideje 20 év is lehet, miközben már az első gyermek megszületésekor is kamatmentessé válik a felvett hitel, sőt, három gyermek érkezésekor már a teljes fennálló tartozást az állam babaváró támogatásként kifizeti. 

Szintén nagy előnye a konstrukciónak, hogy a kölcsönt 75 százalékban lakáscélú hitel önerejeként is elfogadják a bankok, tehát az otthonteremtést tervező pároknak ebből a szempontból is jelentős segítség lehet. A támogatott hitel igénylésének persze vannak feltételei: ezek közül a legfontosabb, hogy csak olyan házastársak igényelhetik, ahol mindkét érintett betöltötte a 20. életévét, de a feleség legfeljebb 40 éves. Fontos feltétel még, hogy a házaspár legalább egyik tagjának rendelkeznie kell legalább 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal, és az igénylőknek banki hitelbírálaton is át kell esniük.
    
Ákos Tamás, a CIB Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a közleményben elmondta: a CIB Banknál is folyamatos, intenzív érdeklődést tapasztalnak a konstrukció iránt. Várakozásaik szerint a következő időszakban is erős maradhat a kereslet a babaváró kölcsönnél, mivel a lakáspiac a bizonytalanabbá vált külső környezet ellenére jelentős aktivitást mutat, és sokan ki szeretnék használni a konstrukció előnyeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását