2024. április 19. - Emma

Propaganda helyett segítséget!

Fordítsa a kormány az Ukrajnából menekülők megsegítésére a propaganda-népszavazásra elpazarolt tízmilliárdokat - szólítja fel a hatalom képviselőit az Amnesty International.
2022. március 12. szombat 12:28 - HírExtra

Miközben tőlünk pár száz kilométerre háború dúl, és Oroszország két hete válogatás nélkül vet be tiltott fegyvereket a civil lakosság ellen, szintet lépett a kormánypropaganda azzal, hogy már külön honlapon és reklámfilmben folytatja a gyűlöletkeltést. Múlt héttől TV reklámokban hergeli putyini mintára a közvéleményt a kormány. A reklámkampányokra évente tízmillárdokat fordít a kormányzat. 

Civil szervezetek azt kérik a népszavazás kezdeményezőjétől, a kormánytól, hogy a gyűlöletkeltő népszavazás megszervezésére és hirdetésekre elköltött tízmilliárdokkal a háború elől menekülőket, valamint a konfliktus békés megoldását segítse.  

Korábban a putyini mintára bevezetett propagandatörvény népszerűsítésére a kormány egy oroszországi stock fotót vásárolt, amit milliárdokért hirdet a közterületeken. “Védjük meg a gyerekeket!” hirdeti többezer plakát, mialatt az oroszok számos iskolát, kórházat és lakóépületet bombáztak le, egyes ukrajnai városokat lassan a földdel tesznek egyenlővé. A kormány propaganda-népszavazásának megrendezése további hétmilliárd forintba kerül. A háború kezdete óta több mint 200,000 menekülő érkezett Magyarországra Ukrajnából. Európa egyik legnagyobb válsága alatt ne nemlétező ellenségeket keressen a kormány, hanem fókuszáljon a valós veszélyek elől menekülők segítésére.  

A tegnap államfőnek megválasztott Novák Katalin rendszeresen vett részt a Putyinhoz közel álló oligarchák által pénzelt úgynevezett "családvédelmi" konferenciákon. Ezeknek az eseményeknek a gyakorlatban semmi köze nem volt a családok vagy gyermekek védelméhez. A beszélők és előadók a putyini ideológia terjesztéseképp nők jogai, illetve a szexuális és nemi kisebbségek elleni uszítás és jogaiknak a korlátozását hirdették. A valódi jelentéséből kiforgatott "családvédelem" ügye régóta ismert elterelő narratívája a szélsőségeseknek, hogy nőellenes, homofób és transzfób nézeteiket terjesszék. Novák azóta sem határolódott el ezen orosz kapcsolataitól, sem az orosz kormánytól, még az államfővé választásakor mondott beszédében sem.  

De Novák Katalin nem elszigetelt eset: a kormány április 3-án éppen egy ilyen homofób és transzfób népszavazást tartat majd, amellyel a kirekesztő nézeteit akarja az emberekkel igazoltatni. Mi azonban tudjuk, ahogy a nyári közvéleménykutatásunk is bebizonyította, hogy a magyar társadalom többsége elfogadó és nyitott, ezért nem hagyhatjuk, hogy a kormány szélsőséges, Putyintól kölcsönzött nézeteit ránk erőltesse. 

„Mi egy olyan társadalomért dolgozunk, ahol mindannyian biztonságban és szabadon élhetünk. Az ukrajnai menekültek segítése kellene, hogy most elsőbbséget kapjon. Ehelyett a kormány továbbra is az LMBTQI emberek elleni kampányával akar mozgósítani tömegeket a választásra, fittyet hányva arra, milyen zaklatás és támadások érik már most az LMBTQI személyeket a kormány egyre nyilvánvalóbb uszítása óta,” mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.  

“Hagyjon fel a kormány a putyini propagandával és azzal, hogy putyini mintára kelt gyűlöletet magyar emberek többszázezres csoportja ellen.  A háború elől menekülők megsegítése és az, hogy Magyarországon minden ember nemétől, nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül békében és biztonságban élhessen most a legfontosabb.” mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

Forrás: Amnesty international
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását