2024. április 24. - György
Lassuló orosz csapatok, kemény ukrán ellenállás, és egyre bizonyosabbnak tekinthető háborús bűnök - ezek a legfrisebb hírek a háborúból. A tárgyalások nem haladnak, Oroszország tovább szigetelődik el a világtól.
2022. március 10. csütörtök 07:48 - HírExtra

Immár tizenötödik napja zajlik Oroszország ukrajnai háborúja, az orosz hadsereg relatíve még mindig csak az ország kis részét vette ellenőrzése alá, annak ellenére, hogy a határok mellett az elmúlt hónapokban összevont csapatok már csaknem egésze harcol.

Az egyetlen nagyváros, amit sikerült bevenniük, a Fekete-tenger mellett található Herszon; Harkov és Mariupol már jó ideje nagy támadások alatt áll, a főváros, Kijev ostroma viszont érdemben még el sem kezdődött. 

A brit hirszerzés szerint az orosz csapatok csak „csekély előrelépést” tettek Kijev felé. A jelentés megerősíteni lászik az ukrán hatóság közlését. Az elmúlt napokban „figyelemre méltó módon csökkent” az általános orosz légi aktivitás Ukrajna felett, ami valószínűleg az ukrán légvédelmi erők „váratlan hatékonyságának és kitartásának” köszönhető.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy a Kijevtől északnyugatra elhelyezkedő nagyobb orosz hadoszlop „több mint egy hét alatt alig haladt előre”, és „folyamatosan veszteségeket” szenved el az ukrán fegyveres erőktől.

Üres tárgyalások

Már három körben zajlottak a béketárgyalások az orosz és az ukrán fél között, de érdemi áttörést nem sikerült elérni.  Egyre több a civil áldozat, mivel az orosz tüzérség válogatás nélkül lövi a városokat, de az orosz hadsereg személyi és dologi veszteségei is jelentősek. 

Háborús bűnök

Egyre növekvő kórusban szólítanak fel nemzetközi szereplők az orosz erők által elkövetett lehetséges háborús bűnök kivizsgálásra, íra a CNN. Feltehetően háborús bűnnek minősíthetők az atomerőmű elleni orosz támadás, a klaszterbombák és az úgynevezett vákuumbombák feltételezett gyakori használata, valamint a kórházak, iskolák és lakott területek elleni támadások.

Moszkvát súlyos szankciók sújtják; kedd este az Egyesült Államok bejelentette, megszünteti az energiakereskedelmet Oroszországgal. Egyre több nyugati cég függeszti fel oroszországi tevékenységét: kedden így tett a McDonald’s, a Coca-Cola és a Pepsi is. Itt a teljes lista.

 A menekültválság is egyre jelentősebb: már több mint 2 millió ukrajnai állampolgár hagyta el az országot. 

Az amerikai hírszerzés vezetői szerint Putyin nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a háborút - duplázni fogja a tétet. Az amerikai külügyminiszter szerint, amennyiben Putyin bábkormányt próbál hatalomra juttatni az orosz erők Ukrajnában tartásával, az egy hosszú, véres, elhúzódó zűrzavarhoz vezet. A mai nap folyamán Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalóasztalhoz ül Törökországban.

Forrás: 24.hu, portfolio.hu, CNN
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását