2024. április 19. - Emma
Románia gyorsabban fejlődik, mint Magyarország - ez derül ki a GKI kedden közölt kutatásából. Ha folytatódik a trend, 1-2 év és keleti szomszédunk lehagy minket.
2022. február 22. kedd 10:10 - HírExtra

Az elmúlt években gyakran esett szó hazánk kimagasló gazdasági teljesítményéről. A gyors növekedés nem lenne csoda, hiszen az EU nettó támogatások (fejlesztési és földalapú támogatások) 2010-2020 között a GDP 5%-át tették ki. Ugyanakkor az átlagos GDP növekedés mindössze 2,3% (2020 nélkül 3,1%) volt. Azonban még ezzel is sikerült közelítenünk az uniós átlagot!

Magyarország egy főre jutó GDP-je 2010-ben 39%-a volt az uniós átlagnak, 2021-re ez már 50%-ra nőtt (vásárlóerő paritáson az arányok 64%, illetve 76%). Keleti szomszédunk egy főre jutó GDP-je 62%-a volt a miénknek 2010-ben, ez 2021-ben már 69% lett (vásárlóerő-paritáson pedig 78%, illetve 96%). Tehát Románia e téren csaknem utolérte Magyarországot, ami jelzi, hogy Románia gyorsabban zárkózott fel az uniós átlaghoz, mint Magyarország.

A gazdasági növekedésnél is fontosabb, hogy ebből mit érzékelnek a polgárok. Jelen esetben a két keresős, két gyermeket nevelő (országos átlag 100%-át kereső) háztartásokat és az egy fős nyugdíjas háztartásokat vizsgáltuk meg. 

2010-ben a romániai két gyermekes két keresős háztartások nettó éves jövedelme 59%-a volt a hazainak, ez az arány 2021-ben 81% lett (vásárlóerő paritáson ez 68%, illetve 94% volt), aminek oka, hogy a román családok jövedelme 136%-kal, a magyaroké csak 72%-kal nőtt ezen időszak alatt (s ebben a családi adókedvezmény hatása is benne van). Vagyis a hazai, kimagasló keresetemelkedés és a gyermektámogatási rendszer együttes hatását is túlszárnyalta a román keresetnövekedés, s ha az ütemkülönbség fennmarad, 1-2 év alatt utolérik a magyar szintet.

A romániai nyugdíjasok átlagos éves jövedelme 2010-ben 46%-a volt a hazainak, 2021-re ez már 63% lett (vásárlóerő paritáson az arányok 50, illetve 76%). Vagyis a román nyugdíjasok helyzete jobban javult, mint a magyaroké, igaz, még így is jelentős a lemaradásuk.

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak várható, hogy Románia egy főre jutó vásárlőerő paritásos GDP-je és a romániai keresetek is 1-2 éven belül lehagyják a magyar szintet. Talán nem véletlen, hogy a román növekedés azt követően gyorsult fel, hogy a román korrupció ellenes ügyészség 2013-ban olyan új vezetőt kapott, aki fellépett a vezető politikusok korrupciója ellen is. Ezen a téren hazánk sajnos egyre inkább lemarad, ami tovább csökkenti az EU források hatékony felhasználását, így annak gazdaságösztönző szerepét is. 

Forrás: GKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását