2022. december 2. - Melinda, Vivien
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jelentésében elítél minden olyan kísérletet, amely a civil szervezeteket és finanszírozási forrásait céljaik, tevékenységi köreik vagy politikai megítélésük alapján próbálja korlátozni - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2022. február 17. csütörtök 10:00 - HírExtra

Az 530 szavazattal, 146 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett jóváhagyott jogalkotási kezdeményezésről szóló jelentésben az EP-képviselők mindenekelőtt leszögezték: a civil szervezetek fontos szerepet játszanak az európai demokrácia egészségének fenntartásában, a hatékony szakpolitikák működésében és a jogállamiság megőrzésében.
    
Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az egyesületek és a nonprofit civil szervezetek működése elé egyre gyakrabban nemzeti szabályok vagy adminisztratív előírások gördítenek akadályt. Kijelentették: ezek az akadályok a több uniós tagállamban már veszélybe került alapvető jogok, így a szólásszabadság és az egyesülés szabadságának korlátozásához is vezethetnek. A korlátozó szabályok miatt több civil szervezet inkább nem is kezd határon átnyúló munkába - írták.
    
A képviselők határozottan elutasították a civil szervezetek közhasznú jogállásának megtagadását valós vagy vélt politikai tevékenységük alapján, és aggasztónak találták, hogy - mint írták - több tagállamban választott tisztségviselők és állami szervezetek indítottak rágalomhadjáratot és visszaélésszerű pereket civil szervezetek ellen. Kiemelték: a civil szervezetek működéséhez elengedhetetlen, hogy átlátható és megkülönböztetés-mentes eljárás alapján és európai szintű közhasznú státusz létrehozása révén megfelelő mennyiségű és könnyen hozzáférhető forrás álljon rendelkezésükre.
    
Az EP jelentésében végezetül a "jogi bizonytalanság felszámolása és egy erős páneurópai civil társadalom kialakítása" érdekében azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy nyújtson be olyan jogszabályjavaslatot, amely megteremti az európai szintű egyesületek és civil szervezetek létrehozásának lehetőségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását