2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem lesz EU-Brit hadipaktum

Valótlanok azok a sajtóhírek, amelyek szerint Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő az EU nevében biztonsági és védelmi megállapodást ajánlott volna az Egyesült Királyságnak, Boris Johnson brit kormányfővel tartott pénteki találkozóján - jelentette ki Peter Stano az Európai Bizottság illetékes szóvivője.
2021. szeptember 17. péntek 16:37 - HírExtra

Stano leszögezte: bármilyen javaslatról is van szó a biztonsági és védelmi kérdésekben az EU és a Egyesült Királyság között, azt először az uniós tagállamoknak kell megvitatniuk.  A szóvivő Josep Borrell az Unió kül-, és biztonságpolitikáért felelős főképviselője csütörtöki, az indiai-csendes-óceáni társéggel kapcsolatos stratégiát bemutató sajtókonferencián mondott szavait idézve emlékeztetett: az EU nyitott és kész arra, hogy biztonsági kérdésekben együttműködjen a britekkel, de a londoni vezetés erre egyelőre nem mutat érdeklődést.
    
A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoz létre. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett. Josep Borrell szerint a három ország nem tájékoztatta az EU-t a terveiről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását