2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötete. A hír önmagában is örvendetes, azonban a szociológusok, helytörténészek, újságírók, tanárok, diákok és a sokatmondó térképek szerelmesei legnagyobb örömére a tartalom egy végletekig testreszabható, ingyenes, online felületen is elérhető.
2021. szeptember 17. péntek 08:11 - HírExtra

A hatalmas vállalkozást az előző, „Természeti környezet” című kötethez hasonlóan ezúttal is az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK, MTA Kiváló Kutatóhely) Földrajztudományi Intézete koordinálta, melynek munkáját stratégiai partnerként – alapvetően az adatszolgáltatással – a Központi Statisztikai Hivatal segítette. A főszerkesztő Kocsis Károly akadémikus, az intézet igazgatója. A kötet és a digitális változat elkészítését az ELKH, a kormány és az ITM mellett a Magyar Tudományos Akadémia is támogatta. Akit érdekelnek a részletek, olvassa el az ELKH sajtóközleményét itt. 

Aki pedig nyomban az interaktív térképekhez ugrana, annak itt van a könnyen megjegyezhető link: emna.hu

Érdemes idézni Kiss László, a CSFK főigazgatójának szavait, miszerint „az, hogy a kor követelményeinek megfelelően kialakított digitális kötet interaktív lekérdezésekre és az egyéni igényekhez igazodó adatmegjelenítésre is képes, új dimenziókat nyithat az összefüggések feltárásában”.

És valóban, nagyon könnyű nyakig elmerülni a különféle színárnyalatok mozaikjaiból kirajzolódó társadalmi statisztikák sokaságában. Oda-vissza kattintgatni a különféle térképek között, és töprengeni rajta, hogy vajon van-e összefüggés például a zsúfolt lakások száma és a házasok aránya között. Lehetőségünk van múltbeli (akár több évszázados) területi statisztikákat böngészni, és sok esetben kitekinteni a határainkon túlra. Átszabhatjuk a színeket, a megjelenített kategóriák határértékeit, különféle alaptérképeket választhatunk – szóval minden adott legalábbis egy pár órás kellemes időtöltéshez.

Ha belefáradtunk a sok interakcióba, a kötet fejezeteit teljesen ingyen letölthetjük a nemzetiatlasz.hu címről. Akinek pedig van egy komolyabb teherbírású könyvespolca, és egy közepes méretű szobája, ahol ki is tudja nyitni az atlaszt, fizikai formában is hozzájuthat a nagyobb könyvesboltokban és közvetlenül a könyvet kiadó CSFK-nál.

Forrás: MTA
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását