2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A szlovénok oltáshoz kötik

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
2021. szeptember 18. szombat 10:11 - HírExtra

Kiemelte: az alkalmazottaknak szeptember végéig fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, a másodikat pedig legkésőbb november 1-jéig.
    
A kormány döntését ismertetve elmondta: nem kényszeroltásról van szó. "A kormány nem hatóságként viselkedik, hanem felelősségteljes munkaadóként" - fogalmazott.
    
Az oltás alól csak azok kaphatnak felmentést, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy nem vehetik fel a vakcinát. Azok, akik elutasítják az oltást, amennyiben a munkakörük megengedi, otthonról dolgozhatnak, de nem léphetnek be a hivatalokba.
    
"Számítunk a munkavállalók felelősségére, és nem tervezünk elbocsátásokat" - húzta alá a miniszter.
    
Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető nem tudta megmondani, a dolgozók hány százaléka van beoltva. Mindazonáltal hozzáfűzte: a közszférára, az egészségügyben, az oktatásban és az igazságügyben dolgozókra nem vonatkozik a rendelet.
    
Péntekre 1143 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon hat beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 348-en vannak kórházban, 86-an intenzív osztályon.
    
A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 068 987-en kaptak védőoltást, közülük 958 803-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 51, illetve 45 százaléka.
    
Szlovéniában az elmúlt néhány napban felgyorsult az oltási kampány, miután a kabinet döntése értelmében szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási, gyógyulást tanúsító igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek ez alól az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.
    
A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1394 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon kilencen haltak meg. Kórházban 651 beteget ápolnak, 77-en vannak lélegeztetőgépen.
    
A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 775 653-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,7, a felnőtt lakosság 52,5 százaléka -, közülük 1 663 891-en már a második adagot is felvették.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását