2024. április 19. - Emma

A minőségi kerékpár magja: a hajtómű

A hajtómű lényegében a kerékpár szíve. Egészen pontosan a hajtókarokat, a lánctányérokat, valamint az ezeket rögzítő csavarokat jelenti. Amennyiben kerékpárvétel előtt állsz, a biciklivásárlási szempontok mérlegelése során bizony a hajtómű meghatározása is fontos.
2021. szeptember 17. péntek 18:47 - HírExtra

Az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező hajtóműgyártó cég a THM, mely több mint 10 éve gyárt karbon hajtóműveket - tudtuk meg a Bikepro.hu kerékpár webshop csapatától.

Ezért különleges anyag a karbon

A karbont először az űrtechnikában alkalmazták, majd felhasználása fokozatosan teret nyert a civil életben is. A szén magas hőfokon való kezelésével állítják elő, melynek eredményeként bivalyerős, ám könnyű szálak keletkeznek. Ezeket vékony szövetté alakítják, majd laminálással formálják tovább. Egyedüli hátránya, hogy az előállítás összetettsége és a karbon magas ára miatt a belőle készült alkotórészek nem éppen olcsóak.

A hajtóművek királya: a THM Carbon Clavicula

Amikor arra a kérdésre keresed a választ, hogy milyen a jó kerékpár, szinte biztos, hogy szembejön veled a THM Carbon Clavicula nevű terméke. Ez a világ legkönnyebb és legdrágább hajtóműve, hiszen a csupán 293 grammos súlyával olyan, akár a pillecukor. Az ára ennek megfelelően igen magas, 1000 euró körüli. A konkurens, ugyancsak könnyű hajtóművekkel szemben - melyek többnyire ragasztott alu alkatrészek - a Clavicula 95%-ban karbonból áll. Így amennyiben valóban minőségi kerékpárt keresel, a legjobb választás ez a típus.

A Bikepro.hu kerékpár webshop segítségével egyébként most kielégítheted a kíváncsiságodat azzal kapcsolatban, hogy milyen a jó kerékpár.

A Clavicula különlegességét tehát az összetétele adja. A menetes pedáltengely-kapcsolatot leszámítva tényleg az egész hajtómű csupa karbon. Sem térkitöltő habanyagok vagy mag, sem pedig préselt alu alkatrészek vagy ragasztott elemek nincsenek benne. Pillekönnyű kivitelezése természetesen a karbontengelynek köszönhető, hiszen ez adja a hajtómű legnagyobb tömegét. Átvezetése pedig lezárja és merevíti a karbon üregét is. Kiemelkedő része továbbá a lánckeréktartó csillag, melynek különleges, háromszögletű alakja, extra stabillá teszi a szerkezetet.

A harmadik, figyelemre méltó elem a bal kart rögzítő alu insert. Ez elfordulásra képes, így a rögzítőcsavarnak hála a karvégek mindig egyenesben állnak. Ennek eredményeként nem keletkeznek felesleges hajlítóerők, amelyek rontanák az anyag minőségét. 

A Clavicula ennél könnyebb már nem igazán lehet

A technológia fejlettségének köszönhetően ez a hajtómű bizony már nem lesz könnyebb. Hacsak elő nem állítanak egy, még a karbonnál is könnyebb anyagot. Addig azonban garantáltan a Clavicula a hajtóművek császára, amelyről kerékpárvásárlás alkalmával Te magad is meggyőződhetsz. Egyedüli hátránya a dizájn (hiánya), de a minőség mégiscsak fontosabb, mint a megjelenés, nem igaz?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását