2024. március 29. - Auguszta
A brit kormány újabb határidő bejelentése nélkül ismét elhalasztotta azoknak a belső áruforgalmi ellenőrzéseknek a bevezetését, amelyeket a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll tenne kötelezővé.
2021. szeptember 7. kedd 08:13 - HírExtra

David Frost Brexit-ügyi államtitkár a brit parlament felső kamarájának, a Lordok Házának hétfőn késő este megküldött átiratában úgy fogalmazott, hogy a brit kormány "a jelenlegi alapokon" alkalmazza ezután is a protokollt.
    
Ez azt jelenti, hogy továbbra is - immár határidő nélkül - érvényben maradnak az észak-írországi protokoll egyes vámellenőrzési rendelkezéseinek érvényesítésére London által bejelentett halasztások és könnyítések.
    
A Downing Street szóvivője ugyancsak hétfő éjjel ismertetett nyilatkozatában ehhez hozzáfűzte: a brit kormány a következő hetekben tovább tárgyal az Európai Unióval, kiderítendő, hogy van-e lehetőség a valós és tartalmi előrelépésre az észak-írországi protokoll működtetésére júliusban tett brit javaslatok ügyében.
    
A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese közölte: annak érdekében, hogy legyen megfelelő idő és politikai tér e megbeszélésekhez, a brit kormány hétfőn úgy döntött, hogy fenntartja a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalomban jelenleg alkalmazott gyakorlatot, beleértve a London által érvényesített halasztásokat és könnyítéseket.
    
London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával.
    
Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az unió egységes piacára - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.
    
Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.
    
A brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns mozgalmak szerint azonban ez a rendszer az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását veszélyezteti.
    
Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével nemrégiben tartott megbeszélésén fenntarthatatlannak nevezte a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem szabályozására kidolgozott protokoll jelenlegi formáját, és közölte, hogy London szerint a szabályozáson belüli mechanizmusokkal nem lehet megoldást lelni a problémákra. A brit kormány ezért terjesztette elő július végén az észak-írországi protokoll jelentős módosításaira összeállított javaslatait.    

Az Európai Bizottság azonban hétfő éjjel, a brit kormány újabb halasztási bejelentésére reagálva közölte: a Brexit-megállapodás nemzetközi egyezmény, amelynek szerves része az észak-írországi protokoll, és mindkét fél számára jogilag kötelező az előírások betartása.
    
London március végén jelentette be, hogy egyoldalúan elhalasztja a protokoll egyes áruellenőrzési előírásainak alkalmazását.
    
Az EU válaszul jogi eljárást indított a brit kormány ellen, de később megállapodás született arról, hogy a London által bejelentett egyoldalú halasztások szeptember végéig tarthatnak.
    
Hétfő esti nyilatkozatában ezt a határidőt tolta ki immár meghatározatlan időre a brit kormány.
    
Az észak-írországi megbékélésről 1998-ban kötött nagypénteki rendezési megállapodás egyik legfontosabb vívmányaként és a megbékélési folyamat egyik legfőbb szimbólumaként az Ír Köztársaság és Észak-Írország egykor katonai szigorral őrzött 499 kilométeres határán - amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára - hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.
    
A Brexit-tárgyalások során is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, amely kizárja a fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon, de az EU álláspontja szerint ennek egyetlen lehetséges módja az észak-írországi protokoll maradéktalan betartása, ezért a protokollt nem lehet újratárgyalni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását