2023. június 1. - Tünde
Az afganisztáni helyzet katasztrófa a nyugati értékekre, hitelességre nézve és természetesen az afgán emberek számára - jelentette ki csütörtökön Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az uniós parlament (EP) külügyi bizottságának ülésén.
2021. augusztus 19. csütörtök 12:02 - HírExtra

A főképviselő elmondta: 106, az uniós intézményeknek dolgozó embert sikerült evakuálni Kabulból, akiket Madrid fogadott be, és további 300 személy próbál eljutni a fővárosba, hogy repülőgéppel elhagyhassák az országot. Hozzátette: "az uniónak dolgozó afgánokat erkölcsi kötelességünk kimenteni, azonban nem lehetséges mindenkit evakuálni az országból".
    
"Reméljük, hogy a kimenekítettek elosztása az uniós tagállamok között sikeres lesz, és senki nem marad közömbös sorsuk iránt" - mondta, hozzátéve, hogy ezeket az embereket nem lehet migránsoknak nevezni, mivel egyértelműen kockázatos helyzetből menekülnek el.
    
Nyomatékosította továbbá, hogy az EU-nak fel kell vennie a kapcsolatot az új kabuli vezetéssel - anélkül hogy hivatalosan elismerné -, megakadályozandó az unióba irányuló tömeges kivándorlást.
    
Borrell arra is kitért, hogy a nyugati politikai és katonai szerepvállalás célja Afganisztánban elsősorban a terrorizmus megfékezése volt, másodsorban pedig a modern állam építése és a jogállamiság visszaállítása az országban. Míg az első sikerrel járt, addig a második kísérlet megbukott - szögezte le.
    
"Senki sem számított arra, hogy az afgán vezetés ilyen hamar összeomlik - talán még maguk a tálibok sem. Az Egyesült Államok 20 éven keresztül naponta 300 millió dollárt fektetett a misszióba, és csak igen szerény eredményeket ért el. Kérdés, hol volt a katonai hírszerzés, amikor mindez megtörtént?" - fogalmazott a spanyol politikus.
    
A főképviselő hozzátette, hogy az afganisztáni fejlemények megváltoztatták a geopolitikai egyensúlyt, mivel Kína már elismerte a tálib vezetést és Oroszország is így fog tenni hamarosan.
    
"Nem szabad hagynunk, hogy Kína és Oroszország átvegye az irányítást az afganisztáni helyzet felett"- hívta fel a figyelmet Josep Borrell.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását