2024. március 29. - Auguszta

Megy a román ipar

Az idei első fél évben 16 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.
2021. augusztus 12. csütörtök 11:55 - HírExtra

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 16,7 százalék volt a vizsgált időszakban.     A nyers adatok szerinti növekedés főleg a feldolgozóipar teljesítményével magyarázható, amelynek kibocsátása 17,6 százalékkal nőtt, az energiaipar teljesítménye (villamos-, hőenergia és gáz termelése és szolgáltatása) 13 százalékkal volt nagyobb, míg a bányaiparé 2,8 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

Júniusban az ipari termelés a nyers adatok szerint 11,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 12,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. Májushoz mérten az ipari termelés 3,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a kiigazított érték szerint 0,3 százalékos növekedést regisztráltak. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idei első hat hónapban 26 százalékkal nőtt éves bázison, júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz képest 28,7 százalékos volt a növekedés.

Az első fél évben az új ipari megrendelések 29,1 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához mérten, júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz képest 39 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Tavaly egész évben a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a román ipari termelés a 2019-es évhez mérten, miután 2019-ben 2,3 százalékkal mérséklődött az ipar kibocsátása az előző évhez képest.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását