2024. április 20. - Tivadar

A plotter és nagy formátumú nyomtatáshoz legjobb eszközök

Nem észleljük, de a nagy formátumú nyomtatók által készített termékek behálózzák életünket. Ezeket látjuk a hirdetőtáblákon, óriásplakátokon az épületek falán, a megállókban, mindenhol. Mi szükséges ahhoz, hogy ezek az óriás képek megszülethessenek?
2021. július 26. hétfő 10:21 - HírExtra

Nyomtatás szabályok nélkül

A nagy formátumú nyomtatás nem élvez szabályozottságot. Gyakorlatilag az A3 méretű nyomtatást jelenti, pedig ide tartoznak a bevezetőben olvasható példák és még sok más is, mint a térképek, transzparensek, stb. Ezekkel a műveletekkel a jól ismert irodai nyomtatók nem birkóznak meg.

Vannak azonban olyan nyomtatók, amik akár 5 méter széles mintával is elbírnak. Léteznek olyan gépezetek is, melyek nem csak papírra, hanem akár vászonra vagy PVC-re is képesek nyomtatni. Ezen eszközök drágák, és használatuk szakembert kíván, ezért csak grafikai stúdiók vagy kültéri reklámmal foglalkozó vállalatok számára érik meg. 

A plotter nyomtatás technikája

Ez a nyomtatási technológia az úgynevezett plotterek segítségével jön létre. Ezek olyan tintasugaras nyomtatókészülékek, melyek nagy papírtekercsekre nyomtatják a mintát. Az ilyen nyomtatók beépített vágóeszközzel is rendelkeznek, ami segítségével a megfelelő hosszúságúra vágják a nyomatot. A plotterek nyomtatása vektorokkal zajlik, amik lehetővé teszik a finom részletek ábrázolását is, legtöbbször speciális tollak segítségével. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően ez az első számú választás, ha építészeti grafikai stúdióról van szó.

Döntő kérdések nagy formátumú nyomtatás előtt

Mielőtt nagy formátumú nyomtatásra vagy annak megrendelésére adjuk fejünket, számos fontos kérdésben kell döntenünk. Ilyen például, hogy milyen gyakran lesz szükségünk a nagy formátumú képek előhívására? Ritkább szükséglet esetén jobb döntés a feladat kiközvetítése, mert ezek a gépek és a patronok igen drágák.

Ha mégis úgy döntünk, hogy beszerzünk egy ilyen gépet, nagyban csökkenthetjük kiadásainkat az alternatív tonerek beszerzésével. Ezek biztosítják ugyanazt a minőséget, mint eredeti társaik, de akár négyszer annyit is megtakaríthatunk rajtuk.

A TonerPartners.hu kínálatában elérhető hp 652 patron is a legjobb minőséget nyújtja, kedvező áron. Fontos kérdés még, hogy mekkora méretben szeretnénk nyomtatni? Egy hagyományos nagy formátumú nyomtató maximum 900 x 1280 milliméter nagyságú felületre képes nyomtatni.

Nyomtató típusok

A nagy formátumú nyomtatók és a végeredményben elért minőség között is van különbség. A lézernyomtatók alkalmasak a nagy minták nyomtatására, de a részletes grafikák, fényképek nyomtatása során elbukik. A tintasugaras nyomtatók a legtöbb feladathoz elegendőek, de a tökéletes eredményhez ez is kevésnek bizonyul. A kifogástalan, legmagasabb nyomtatási minőséget a plotter nyomtatókkal érhetjük el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását