2024. március 19. - József, Bánk
2020-ban közel 43 milliárd veszteséget termelt a Mátrai Erőmű. Ezzel kapcsolatban Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa több észrevétellel is élt.
2021. június 3. csütörtök 14:15 - HírExtra

Ilyés Márton közleménye:

A Mátrai Erőmű 73 százalékát Mészáros Lőrinc és üzleti köre 5,9 milliárd forintért vette meg 2018-ban az államtól, és még abban az évben a tulajdonosok 11,2 milliárdos osztalékot vettek ki az eredménytartalék terhére. 2020-ban ezt vette vissza papíron az állam 17 milliárd forintért, de már a vásárláskor valójában 44 milliárd forintba került, hiszen tehermentesíteni kellett a magyar adófizetők pénzéből. Az Erőművet ugyanis Mészáros Lőrinc által korábban felhalmozott tartozások (folyószámlahitel, egyéb külső hitelek) terhelték. 

Ebből is egyértelműen látszik: nem volt egy jó üzlet ez a magyar adófizetőknek, annál jobb volt Mészáros Lőrincnek. Közben Mészáros ideje alatt hagyták lerohadni az egész intézményt, ami súlyos balesetveszéllyel és környezeti károkkal is jár. Ezt tetézi az, hogy 2020-ban ezen túl még majdnem 43 milliárd forint veszteséget termelt az erőmű, 1 év alatt! 

Ezáltal 3 év alatt összesen gyakorlatilag 92 milliárdot juttatott az állam Mészáros Lőrincnek a Mátrai Erőműn keresztül. 92 milliárdból fel lehetett volna építeni egy régiós szuperkórházat vagy közel 40 ezer hallgató első diplomáját lehetne finanszírozni.

A Mátrai Erőmű esetében a nyilvánvaló lopások és a környezetkárosítás miatt az államigazgatás lefagyott, senki nem meri feltárni az ügyet. Az körvonalazódott, hogy Magyarországon ma egyszerre központosított és rendszerszintű a korrupció és egyszerre hatja át a totális rendetlenség, az okosban megoldjuk, a klasszikus buhera és rengeteg rögtönzés. A Mátrai Erőmű esetében ez még balesetveszélyes az ott dolgozóknak és a környezetre káros is. 

Az erőművel a tulajdonosi hátterén, a korrupció intézményes megvalósulásán kívül más baj is van. A Mátrai Erőmű alapvetően a magas co2 árak miatt veszteséges, és ahogy az előrejelzések mutatják, ez a jövőben is folyamatosan emelkedni fog. Ez felveti a kérdést, hogy mi az az árszint, amikor már nem fognak termelni? Vagy termelni kell bármi áron? A Momentum követeli, hogy erről az erőmű vezetői adjanak nyilvános tájékoztatást! Az erőműben jelenleg minden nap égetik a pénzt, és senki sem meri meghozni a szükséges döntéseket. Ilyen üzleti körülmények mellett pedig borzasztó rossz döntés az MVM tőzsdére menése.

 A Momentum elítéli az intézményesített korrupciót, és 2022 után kivizsgálja ezt az ügyet és az erőmű teljes működését. Környezetvédelmi szempontból pedig támogatjuk a lignit-tüzelés mielőbbi beszüntetését, ez ugyanis elengedhetetlen a klímasemlegesség eléréséhez. A lignitbányászat megszűnése a levegőminőséget is jelentősen javítja majd, különösen a lakossági értékesítés megszűnése miatt. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az igazságos átmenet tervezési folyamatába vonják be az érintett dolgozókat, közösségeket: elengedhetetlen, hogy ne a dolgozók feje fölött döntsenek, hanem valódi párbeszéd legyen a szereplők között. A dolgozókat átképzési programokkal, gazdaságfejlesztéssel, közösségfejlesztési támogatásokkal segítenénk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását