2024. április 19. - Emma

Mit érdemes tudni a vágókorongokról?

Ha ezermester van a ház körül – legyen szó hivatásról van hobbiról – nem kérdés, hogy szükség van egy megfelelő fűrészre és a hozzá tartozó ideális vágókorongokra is.
2021. június 1. kedd 19:58 - HírExtra

Mivel ezeknek igen széles a kínálata és mindegyik más típusú anyag vágására alkalmas, érdemes körültekintőnek lenni e téren vásárlás előtt. A megfelelő koronggal ugyanis nagyon pontos és precíz munka végezhető.

Körfűrészlapok

Bár számos különböző típusú körfűrészlap létezik, ha van hozzá egy gép, az nem lesz kérdés, hogy mekkora méretet kell belőle választani, ugyanis ez automatikusan adottá válik ezáltal. De mégis mire alkalmasak ezek a korongok? Ezek a lapok szinte minden esetben olyan speciális, hőálló bevonatot kapnak, amely megakadályozza azt, hogy a vágott anyag megtapadjon rajtuk. A finom vágási eredményért a sűrű fogazat felel, míg ha ritkább kialakításút választunk, arra érdemes felkészülni, hogy kevésbé precíz, cserébe viszont gyorsabb lesz a vágási folyamat. A fogazat jele egyébként a Z és azt a teljes kerületen számolják, ez alapján könnyű tájékozódni a termékek között.

A fentiek mellett lényeges figyelembe venni a körfűrészlapok esetében azt is, hogy milyen anyaghoz ajánlja a gyártó a fűrészlapot. Ha nincs szó speciális anyagról, akkor tökéleteset az általános célú lapok, amelyek esetében csak a fogak számát kell mérlegelni. Gyártanak viszont kifejezetten keményfához, puhafához, dekorlaphoz, műanyaghoz, fémhez, betonhoz tervezett fűrészlapokat, amelyekkel sokkal precízebb munka végezhető.

Vágókorongok fémhez

Ezek a speciális, alumíniumoxidból gyártott korongok nagy teljesítményű vágóerőt biztosítanak a rozsdamentes anyagok esetében a legnagyobb biztonsággal. Kiemelendő emellett, hogy a minőségi termékek úgy készülnek, hogy a vágás közben keletkező hőt töltőanyagokkal és adalékanyagokkal csökkenteni tudják. Mindezek által kiváló felületminőség érhető el úgy, hogy a tárcsa sem kopik el néhány használat után. A biztonságos munkavégzést pedig az üvegszál hálóval biztosítja. A legtöbb ilyen korong, hála a speciális csiszolószemcse-keveréknek fémek, rozsdamentes anyagok, nem vas fémek, tégla, kerámia és műanyagok vágásához is alkalmasak.

Gyémánttárcsák

Ezek a korongok kemény vagy erősen koptató anyagok vágásához alkalmasak, ugyanis speciális vágó éllel rendelkeznek. Ilyen például a beton, a kő vagy a kerámia. Mivel a gyémánt a legkeményebb anyag, amellyel vágás, csiszolás vagy fúrás végezhető, nem kérdés, hogy alkalmasak az igazán kemény, ugyanakkor érzékeny felületek vágására is. Felépítésük lényege, hogy a hordozótestre rögzített szegmensek különböző fémporokból, és eltérő mennyiségben hozzáadott gyémántszemcsékből állnak. Azt, hogy mennyire kemény vagy puha a tárcsa, ezeknek a szemcséknek a mértéke határozza meg. Lényeges figyelembe venni emellett azt is, hogy milyen a szegmensnek a hordozótestre való rögzítésének módja, ugyanis alkalmazási területtől függően különféle módszerrel rögzítik a szegmenseket a hordozótestre. Bronz vagy réz hozzáadásával puhább kötés, volframkarbamid, vagy keményfém hozzáadásával keményebb kötés hozható létre. Az utóbbi például a friss beton vagy az aszfalt vágásához tökéletes, míg a puhább kötésűek az olyan a kemény anyagokhoz, például a márvány.

Szalagfűrészlapok

A szalagfűrészek tökéletesen alkalmasak például fa, műanyag és egyéb olyan könnyebben vágható alapanyagokhoz, mint például a fém. Ehhez viszont szükség meg a megfelelő fűrészlapra is. Ezeknek a lapoknak ugyanis a fogazatuk és felépítésük strapabíró, ideális esetben nem melegszenek a súrlódás során és kifejezetten hosszú élettartamúak is. Kezelésük nagyon egyszerű, ráadásul maximális biztonságot nyújtanak munkavégzés közben. A speciálisak kialakított típusok gyakorlatilag bármilyen fa, műanyag vagy fém megmunkálásához tökéletesek.

A fentiek alapján nem kérdés, hogy érdemes egy kicsit jobban elveszni a kínálatban és alaposan felmérni, mire is van szükség az adott munka elvégzéséhez. A Szerszámkell webáruházában számos különböző típus között lehet válogatni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását