2021. október 23. - Köztársaság kikiált., Gyöngyi

Indul a Crossover Uránia könnyűzenei koncertsorozat

A Zoord együttes lemezbemutató koncertjével indul pénteken a Crossover Uránia könnyűzenei koncertsorozat. Az Uránia Nemzeti Filmszínház új, műfajokon átívelő szériájában tizenkét előadás szerepel.
2021. május 26. szerda 11:24 - HírExtra

A Crossover Uránia keretében a nyári szünet előtt még két koncert lesz: a Babcsán Projekt június 16-án, Juhász Réka július 1-jén lép színpadra - közölték a szervezők az MTI-vel.
    
Mint írták, a Zoord Sailors of the Intergalactical Steppe című új lemezét mutatja be május 28-án. A virtuóz dorombjátékáról, az energikus etnót és organikus trance-t ötvöző hangzásáról ismert trió albuma az utazás témakörét boncolgatja. A lemez első felvételei négy évvel ezelőtt készültek, a dalok nagy része az elmúlt másfél évben született. Az anyagot Rafal Kolacinsky lengyel világzenei producerrel közösen állították össze.
    
"A járványt megelőző években sok helyre eljutottunk zenésztársaimmal, Drabant Bélával és Almási Krisztiánnal. Sokféle hatás ért bennünket, de a lemezt utazásmentes időszakban írtuk, és a mozgás vágya erősen munkált bennünk. Ha az ember képzeletben utazik, akkor bármilyen távolságra képes eljutni a zene, a hangok és az elképzelt élmények segítségével. Lelki szemeink előtt a nagy füves sztyeppe jelent meg a nomádokkal, akik évezredeken keresztül szabadon vágtáztak ott. Elképzeltük, milyen lenne, ha ez a sztyeppe végtelen lenne, és akár a csillagközi térbe tartana" - idézte Szilágyi Áront, az együttes frontemberét a közlemény.
    
A zene szárnyán a hallgató eljuthat a világ legveszélyesebb útjának tartott Karakoram Highway-re, a jakutföldi tundrára vagy Naprendszerünk legmagasabb hegyére, a marsi Olympus Monsra. Az erdélyi és a nomád népzenéhez kreatívan nyúló trió zenéje egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, táncolható. A hangszerelésben főszerep jut a dorombnak, az egyszerű, archaikus hangzásvilágú hangszernek. Szilágyi Áron az ismert dorombjátékos és -készítő, Szilágyi Zoltán fia, és már háromévesen tudott a hangszeren játszani.
    
A zenész az elmúlt húsz évben Tokiótól Los Angelesig, Londontól Újdelhiig számos helyen koncertezett és tartott előadást, workshopot. A mostani koncertet megelőzően, május 28-án 19 órától interaktív dorombbemutatót tart Ősi hangok nyomában címmel az Uránia kávézójában.
    
A Crossover Uránia sorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását