2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hogyan telepítsünk szakszerűen egy WC-csészét

A lezárások és korlátozások hevében egyre többekből előtört a barkácsolhatnék. Van, aki kerti padot készít, akad, aki lakásfelújításba fog, az igazán bátrak pedig nekiláttak a vizesblokk újratervezéséhez. Ha Ön is hasonló cipőben jár és útmutatást keres, hogyan tudja szakszerűen elhelyezni a WC-csészét, ne keressen tovább, segítünk!
2021. május 15. szombat 08:29 - HírExtra

A WC-csésze elhelyezése

Elsősorban azt kell megállapítania, hogy az elvezetőcsövek hátsó vagy alsó kifolyású csészéhez vannak-e kiépítve. Ugyanis ezen csak nehezen lehet változtatni. Új építésű házak tulajdonosai viszont még abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy kiválaszthatják, melyik kivezetéstípust találják szimpatikusnak. Ennek a csésze esztétikuma szempontjából nincs túl nagy szerepe, de szerencsétlen választás esetén nem köthető alsó kifolyású csésze hátsó kifolyásúhoz kiépített rendszerre és fordítva. 

Alsó kifolyású rendszer

Ebben az esetben a földön kialakított szennyvízcsatornához kell alkalmazkodniuk, és a padlóra kell rögzíteni WC-csészét. Ilyenkor egy szigetelést - vagy ahogy a szakmabeliek hívják: ültetőgumit - kell húzni a WC kifolyójára. Ennél a kiépítésnél problémát okozhat, ha ragaszkodnak a lebegő WC-hez, ugyanis azt alsó kifolyású rendszerre nem lehet telepíteni. 

Hátsó kifolyású rendszer

Ebben az esetben a szennyvízelvezető cső a falban indul, így álló és lebegő WC csészét egyaránt telepíthet rá. Itt a falon lévő kivezetést egy flexibilis cső vagy egy szifon segítségével össze kell kötni a WC-csészével. A korábban említett ültetőgumit ebben a helyzetben a hátsó kifolyócsonkra kell húzni. 

Ha úgy érzi, inkább elkerülné az esetleges hibákat és szakemberre bízná a WC telepítését, hívja az S.O.S. Vízszerelést, így garantáltan gyors, pontos és szakszerű munkát kap!

A bekötés

A WC-csészék bekötését megoldhatja csavarral, szilikonos ragasztással vagy akár a kettő kombinációjával is.

Amennyiben a csavaros megoldás mellett dönt, kiemelt fontosságú az anyagminőség és az alátétek minősége is. A legjobb választás a rézcsavar, ugyanis azok bírnak a legjobb ellenállósággal. Ha már a végleges helyére illesztette a csészét, csak akkor húzza meg a csavarokat. Ekkor is különösen körültekintően és óvatosan kell eljárni. Ha túlságosan meghúzza a csavarokat, a kerámia akár el is repedhet és végzetesen tönkre is mehet ezáltal.

Amennyiben a szilikonos rögzítés mellett dönt, kiemelt figyelmet kell szentelnie annak, hogy a ragasztandó felület por- és szennyeződésmentes legyen, ez ugyanis teljesen ellehetetlenítheti a ragasztó kötését, ami a későbbiekben több kellemetlenséget is okozhat. 

A jól megválasztott szilikon kifejezetten szaniter célú, penészmentes és lehetőleg áttetsző. Egy kinyomópisztoly segítségével kizárólag az illesztésekre kell felvinni minél kevesebb maszatolással az anyagot. A felesleg letörlése után csak ki kell várni a száradási időt, és készen is van a feladattal.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását