2024. április 19. - Emma

Fogpótlásra van szüksége? Így válassza ki a megfelelőt!

A hiányzó fogak, azon kívül, hogy esztétikailag előnytelenek, komoly egészségügyi hátrányokat és lelki megterhelést is okozhatnak.
2021. május 5. szerda 15:42 - HírExtra

Érdemes tehát elvesztésük után minél előbb pótolni őket; azonban dilemmát okozhat, hogy hogyan. Nem csak árban, de kényelemben, tartósságban és a kezelés időtartamát illetően is nagy különbségek vannak. Segítünk választani!

Korona és fogászati híd: tartós megoldás kedvező áron

A korona egy mesterséges fogmű, amit az eredeti, lecsiszolt fogra ragasztanak. Ezt olyan esetben szokták alkalmazni, amikor az eredeti fog súlyosan károsodott: a saját fogból nagyobb darab letörött, nagy szuvasodás vagy nagyobb cserélendő tömés helyezkedik el benne. 

Egyszeres, vagy többszörös foghiány esetén pedig a fogászati híd lehet a megoldásabban az esetben, ha van elegendő számú és megfelelő minőségű pillérfog, amelyhez a fogpótlást rögzíteni lehet. 

A koronák és fogászati hidak előnyei: 

- Körülbelül 2 hét alatt átadásra kerülnek

- Kényelmesek, jól terhelhetőek

- Áruk kedvező

- Esztétikusak

- Tartósak 

A koronák és fogászati hidak hátrányai: 

- Ha nincs megfelelő számú és/vagy minőségű pillérfog, nem kivitelezhető

- Az eredeti fogakat le kell csiszolni

- Bár a fogpótlás, ha minőségi alapanyagból készül, évtizedekig is tartós lehet, bizonys idő után előfordulhat a tartófogak további pusztulása (másodlagos szuvasodás), vagy fogágybetegség kialakulása

A hagyományos fogászati híd és a korona akkor ajánlott, ha nem döntő fontosságú és/vagy nem lehetséges az eredeti fogak anyagának maximális megőrzése és van elegendő pillérfog. 

Kivehető fogpótlás: nagyobb kiterjedésű foghiány esetén

A kivehető pótlásokat kiterjedtebb részleges vagy teljes foghiány esetén lehet alkalmazni. A részleges kivehető fogpótlás fém alaplemezből, műínyből és műfogakból áll, melykapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással kapcsolódik a meglévő fogakhoz. 

Teljes fogatlanság esetén  teljes kivehető fogpótlás készíthető, amely akrilát alapú rózsaszín műanyagból készül, műanyag fogakkal.

A kivehető pótlások előnyei:

- Kedvező áron elérhetőek

- Akár 2-4 hét alatt elkészülhetnek

- Könnyű a tisztításuk

- Nagy kiterjedésű, vagy teljes fogatlanság esetén is alkalmazhatóak

A kivehető pótlások hátrányai: 

- Személytől függően nehéz a  megszokásuk, ezért

- Rövid ideig kényelmetlenek

- Bizonyos esetben alacsony a stabilitásuk

A kivehető fogpótlás akkor ajánlott, ha nagyon kedvező áron nagy kiterjedésű vagy teljes fogatlanságra keresünk megoldást. Ugyanakkor érdemes mérlegelni, hogy inkább fogászati implantátumok segítségével rögzített hídpótlást készíttessünk-e, ami kényelmesebb, bár lényegesen költségesebb megoldás. Bizonyos esetekben az implantációs megoldás kombinálható kivehető fogpótlásokkal is.

A fogpótlás magasfoka: a fogászati implantáció

A fogászati implantátumok jelentik a hiányzó fogak rehabilitációjának legmagasabb szintjét. Tökéletes, kényelmes és tartós megoldást nyújtanak egyetlen foghiánytól akár a teljes fogatlanságig. Az implantációs fogpótlások elkészítése az elvesztett foggyökerek pótlásával kezdődik: ilyenkor titánium ötvözetből készült műgyökereket helyeznek az állcsontba. Ezekre kerülnek majd a teljesen valósághű koronák vagy hidak, de akár már korábban elkészült kivehető fogpótlások stabilizálása is megoldható velük. 

A fogászati implantátumok előnyei:

- Nem kell lecsiszolni ép fogakat

- Bármekkora kiterjedésű foghiány esetén elérhető kényelmes és stabil pótlás készíthető a segítségükkel

- Élettartamuk gyakran évtizedekben mérhető, sőt megfelelő fogápolás mellett akár élethosszig is kitarthatnak

- Teljesen valósághű hatás is elérhető velük

A fogászati implantátumok hátrányai: 

- Költségesebb az elkészítésük

- Ha nincs elegendő csontállomány, csontpótlásra lehet szükség

- Több hónap, mire elkészülnek

A fogászati implantátum különösen ajánlott, ha csak egyetlen fogat kell pótolni és a mellette található fogak épek; vagy ha kiterjedt a foghiány és kényelmes, stabil megoldásra van szükség. 

Bár a fentiek alapján elmondható, hogy nagy különbségek vannak a különböző fogpótlások között, egy közös azonban mindenképp van bennük: bármilyen fogpótlás jobb, mint a probléma halasztgatása. Úgyhogy ne habozzunk és beszéljük meg a lehetőségeket egy tapasztalt és kompetens fogorvossal!

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője szakmai segítségével készült.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását