2024. március 19. - József, Bánk
Kedden a fideszes parlamenti többség a közvagyon jelentős részét, több ezer milliárd forintot szervezett ki magánalapítványokba. Ezzel a magyar állam önként lemond többek között arról, hogy a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény működésébe bármilyen módon beleszóljon a jövőben.
2021. április 30. péntek 09:28 - HírExtra

Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Tóth Endre a Momentum oktatáspolitikusa, valamint Orosz Anna a párt alelnöke közösen álltak ki a felsőoktatás függetlenségéért. “Ez az intézmény Fidesz-tulajdon lett. De csak egy évig! 2022-ben visszaszerezzük” – ilyen plakátot ragasztottak a politikusok a SOTE épületére, mely tegnap másik tíz felsőoktatási intézménnyel együtt alapítványi fenntartásba kerül augusztus 1-jétől. 

“Az alapítványi modell kidolgozói és megszavazói meglopták és elárulták Magyarországot. A Fidesz egyszerűen feláldozza a magyar állam működőképességét, hogy egy olyan párhuzamos államot építsen ki magának, amelyet Orbán Viktor lekötelezettjei működtetnek. Ezek után tényleg bármilyen szektort ki lehet szervezni fideszes „alapítványokba”: az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, a közoktatást, a honvédelmet, akár a teljes költségvetést is. Ez az egyetem, ahogy még 20 másik, a Fideszé lett. De csak egy évig. 2022 után – jogállami eszközökkel! – visszaszerezzük az egyetemeinket, és visszaszerezzük a kilopott közvagyont. És olyan országot építünk, amelyben soha többé nem történhet meg az, hogy egy szűk elit teljes szektorokat sajátít ki magának.” – mondta el a sajtótájékoztatón Fekete-Győr András.

Tóth Endre, oktatáspolitikus kiemelte, hogy a teljes felsőoktatás alapítványba szervezésével nem csak pénzt lopnak. 

“Az alapítványi átszervezéssel a fiatalok jövőjét is elveszik: a felsőoktatásba jelentkező fiatalok fideszesített egyetemekkel találják majd szembe magukat. A Fidesz az elmúlt 11 évben semmi pénzt, semmi energiát nem szánt a felsőoktatásra, de amint megérezték, hogy ebből pénzt lehet csinálni, kiszervezték saját maguknak az egész szektort. Ez világosan mutatja: nekik nem Magyarország, nem a magyar felsőoktatás az első – hanem a saját hatalmuk és gazdagodásuk. “

“Orbán Viktor vereségre készül, és ezt nem viseli méltósággal: inkább szétveri, kiszervezi a magyar államot, és a közvagyon minél nagyobb részét utalja ki saját holdudvarának. Ha az övék nem lehet Magyarország, senkié ne legyen – ezt üzenik a fideszes képviselők, ezt üzeni a miniszterelnök mindenkinek. Ez még békeidőben is elképesztő lenne, de a koronavírus-járvány harmadik hullámának közepén különösen cinikus. Azok fölül a budapesti, szegedi, pécsi, debreceni orvostanhallgatók fölül is kiszervezik az egyetemeiket, akik medikus hallgatóként épp az összeomlás szélén álló, alulfinanszírozott egészségügyben próbálnak minél több életet megmenteni. Az utolsó évüket töltik kormányon – 2022 után pedig mindent meg kell tennünk azért, hogy Magyarország elárulói soha többé ne térhessenek vissza a hatalomba.” – emelte ki Orosz Anna.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását