2024. március 19. - József, Bánk

Milyen láthatósági ruházatra van szükség a mindennapokban?

A megfelelő láthatóság nem csak a munkavédelem terén fontos, hanem például a kerékpáros és közúti közlekedésben is.
2021. április 29. csütörtök 07:46 - HírExtra

Miért fontos a láthatósági ruházat?

A jól láthatósági ruházat feladata, hogy viselőjét biztonsági okokból vizuálisan jelezze, nagyobb távolságból láthatóvá tegye.

Emiatt például a közúti kerékpározás során a kerékpározók megfelelő láthatósága sok balesetet megelőzhet. Nem véletlen, hogy a különböző fényvisszaverő prizmák kötelező elemek a kerékpárokon, de városon kívüli közlekedéskor a láthatósági ruházat is kötelező kellék.

A láthatóság még inkább kiemelt szerepet kap a munkavédelem terén. Bizonyos munkakörökben például nem mindegy, hogy milyen színű munkaruhában dolgozik valaki. Emiatt a láthatósági ruházat választékban az alábbi színekkel találkozhatunk:

- narancs,

- sárga,

- zöld,

- bíbor.

Ezek a színek kivételesen jól láthatóságot adnak és már fényvisszaverő csíkok nélkül, önmagukban is jól láthatónak mondhatók. Ezek a fluoreszkáló, élénk árnyalatok a többinél ragyogóbbak, ennek köszönhetően nappali fényben és sötétben is sokkal jobb láthatást biztosít.

Fényvisszaverős láthatósági ruhák

Sötétedéskor, vagy épp köd esetében, a fenti figyelemfelhívó színeken kívül mindenképpen szükség van a fényvisszaverő csíkokra is a teljes biztonsághoz. Érdemes ezek közül olyat választani, amelyek a bennük lévő kristályoknak köszönhetően úgy képesek visszaverni a kibocsátott fényt, mintha egy autó reflektorával állnánk szembe. Fontos, hogy a csíkok jól legyenek elosztva és minden testrészt érintsenek, így gyakorlatilag mindegy, hogy a test melyik részét éri a fény, elölről, hátulról és oldalról is megfelelően látható lesz a viselője.

Láthatósági ruha szabvány

A láthatósági ruhák esetében az EN ISO 20471-es szabvány határozza meg azokat a jellemzőket, melyeknél a cél a használó láthatóságának a jelzése veszélyes helyzetekben, minden fényviszony között, nappal, éjjel és a fényszorók fényében.

Láthatóság szintjei

A jól láthatósági ruházatoknak három osztálya van. Minden egyes osztálynak minimális látható anyagfelülettel kell rendelkeznie a ruhán, minél magasabb egy jól láthatósági ruházat osztályszáma annál nagyobb védelmet biztosít ezen a téren viselőjének. 

Ezek alapján három különböző jól láthatósági osztályt különböztetünk meg ahol az 1-es a legkisebb, a 3-as pedig a legmagasabb szintet jelöli.

Minimum szintű láthatósági ruházat

Ez a viselet kötelező minden közúton vagy a közelében dolgozó személy részére, illetve magasabb kategóriájú védőruha kiegészítésére. Legalább 0,14 m2 háttéranyag és 0,10 m2 fényvisszaverő felület szükséges azokra a ruházatokra, amik meg kívánják kapni ennek az osztálynak a minősítését. 

Középszint szintű láthatósági ruházat

Ez a viselet kötelező viselet minden úton vagy a közelében dolgozó személy részére, ideértve a sofőröket is. Legalább 0,50 m2 háttéranyag és 0,13 m2 fényvisszaverő felület szükséges.

Legmagasabb szintű láthatósági ruházat

Ez a jól láthatósági védelem legmagasabb szintje. Az ilyen minősítéssel ellátott ruházatra van szüksége minden autópályán, repülőtéren vagy azok közelében dolgozó személynek. A ruházatokat minimum 0,80 m2 háttéranyaggal és 0,20 m2 fényvisszaverő felülettel kell ellátni.

A láthatóság tehát a munkavédelem és a közúti közlekedés során is fontos szempont, ha a balesetek megelőzéséről van szó. Emiatt mindenképp szükséges beszerezni az érintett munkahelyeken, illetve a gyakran kerékpározók számára is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását