2024. május 22. - Júlia, Rita

Egy nap alatt két fergeteges beszólás, a világ két szuperhatalmától

A „tökénél fogva” akasztaná fel Putyin a grúz kormányfőt, a Pentagon szóvivője pedig „hülyeségnek” nevezte Észak-Korea fenyegetődzését, mely szerint „letörli a térképről” az Amerikai Egyesült Államokat.
2009. június 26. péntek 07:49 - Biga
Különös stílusváltás megy végbe a politikai kommunikációban, úgy látszik nagy bajok idején, nagy szavak helyett inkább a zavarba ejtően konkrétak jönnek divatba. Oroszországot a Dél-Oszétia biztonságáért érzett aggodalom kergette a Keleti aluljáróhoz méltó választékos naturalizmusba, míg a hűvös és kimért Pentagon, kis híján beleröhögött az atommal fenyegetőző Phenjan dühödt kis arcába.

˝Tökénél fogva˝ akasztana a Kreml

Nyugati ˝töketlenkedés˝
Grúzia és Oroszország között roppant feszült a viszony, a dél-oszétiai övezetben a helyzet jelenleg is ingatag, az elemzők szerint akár egyik napról a másikra is egy újabb világpolitikai tűzvészhez szolgáltathat gyújtósul. A tavaly nyári konfliktus során az oroszok csaknem 30 kilométer távolságra álltak meg a grúz fővárostól, Tbiliszi-től, és ekkor is csak Sarkozy sürgető diplomáciai erőfeszítései miatt. A tűzszüneti megállapodást semmibe véve, Oroszország nem vonult ki Akhalgori-ból, ami formálisan mindig grúz területnek számított. A háborúból levont orosz tanulság szerint, a grúzokkal szembeni elmarasztalás rövid életű volt Európa és Amerika részéről, és semmiféle komolyabb szankcióval nem járt együtt. A nyugat minősíthetetlenül gyengén szerepelt a krízis során és utána is.
Oroszországnak egyetlen kívánsága maradt a grúz elnökkel, Mikheil Szaakasvilivel kapcsolatban, mégpedig az, hogy egyszer és mindenkorra tűnjön el a politikai életből. Vlagyimir Putyin-t eddig közel sem színes, kedélyes brutalitással árnyalt kijelentéseiről ismerhettük, most mégis roppant vizuálisra sikeredett a Kreml kommünikéje, idézzük: „Ezt az embert a tökénél fogva kellene felakasztani”. A jelenlegi grúz helyzet ecsetelése azzal folytatódott, hogy Szaakasvili nem más, mint egy „politikai hulla”, aki „többé már nem létezik a szemünkben”. Putyin nyugati elemzőknek azt is elmondta, hogy a grúziai kolléga sajnos „mentálisan ingatag”, pestiesen szólva ˝komplett idióta˝.

Az orosz retorika a tavaly augusztusi dél-oszét háborút kísérő viták és nyilvánosságra kerülő elemzések szaporodásával vált ennyire durvává, a múlt héten Nikolai Makarov ezredes, az orosz vezérkar feje azzal vádolta meg Grúziát, hogy rohamos fegyverkezésbe kezdett, és újból háborús tettekkel akarja visszakövetelni Dél-Oszétiát és Abháziát. Grúzia természetesen tagadta az orosz állításokat, mindenesetre a Kremlinnek újabb remek lehetősége akadt, hogy Saakashvilit egy közveszélyes háborús bolondnak kiáltsa ki. Abháziában egyébként a múlt héten ért véget az ENSZ 16 éve tartó megfigyelő missziója, miután az oroszok megvétózták a megbízatás felújítását.

˝H˝ - betűs csúnyaszót használt a Pentagon

A Pentagon elmúlt évtizedeinek legkarakteresebb beszólása is tegnapra esik. Mióta két amerikai romboló tapadt a Sárga-tengeren Mianmar felé hasító észak-koreai teherhajó nyomába, a két ország közti megnyilatkozások korábban soha nem halott szóvirágoktól és konyhafalra való bölcsességektől hangosak. Észak-Korea a két napja még „Amerika sincs elég messze nekünk, hogy biztonságba érezhesse magát” böffentését tegnap azzal fejelte meg, hogy Amerikát 51 tagállamostul, 270 millió lakosostul-mindenestül fogja „letörölni a térképről”.

Hegyezzük a szemeinket, mert ilyen pentagoni kommentet korábban még sehol nem olvashattunk: Diszkrét köhömmöléssel, elegánsan barnálló katonai öltönyben Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője a kamerák előtt rendezgeti még egy kicsit a papírjait majd kipillantva az összesereglett újságírókra: „Nem is tudom pontosan, hogy egy ilyenre hogyan lehetne reagálni… Ez hülyeség” – majd felteszi még a kérdést: „Ugyan miért, és mivel?”. Amerikában az egyetlen ember, aki komolyan veszi az egyre inkább megvadult hörcsögökre emlékeztető kommunistákat Koreából, az a védelmi titkár. Robert Gates elrendelte a THAAD elhárító rendszer és a masszív SBX radarközpont Hawaii-ra telepítését. Hogy kollégája óvatos lépéséből azért ne csináljon teljesen viccet, Morell még hozzátette: „nem hiszem, hogy a THAAD áttelepítése mellett döntött volna, ha erre nem lett volna valódi, nyomós oka”.
Forrás: HírExtra / Fox NEWS / Times ONLINE
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását