2024. március 19. - József, Bánk

Útmutató a fűnyíró traktorok használatához

A sarlótól a kézi kaszán át jutunk el a fűszegélyvágóig, fűkaszákig. A fűnyírás tevékenysége nagyon széles skálán mozog.fűnyírókig, majd a „szakma csúcsához”, a fűnyíró traktorhoz. Nézzük, mit kell tudni egy fűnyíró traktor használatáról!
2021. április 14. szerda 20:02 - HírExtra

A fűnyíró traktor akkor lehet igazán jó választás, ha kényelmesen és hatékonyan akarunk nagyobb területtel megbirkózni, és ha akarjuk, a füvet sem kell külön gyűjtögetnünk. Még egy focipálya méretű területtel is könnyedén és gyorsan elbánhatunk, sőt, David Lynch: The straight story (Az igaz történet) című, 1999-es filmje után szabadon akár Európát is beutazhatjuk egy fűnyíró traktorral, ha igazán rá vagyunk szorulva. De vissza a fő funkcióhoz! 

Milyen terepre milyen traktor való?

Az úgynevezett szóró olajozású gépek nem arra lettek kitalálva, hogy fel-s-alá, dombokon, völgyeken jól működjenek. Ha ilyen, lejtős-emelkedős vidéken tervezünk füvet nyírni, figyeljünk arra, hogy nyomó olajozású motoros fűnyíró traktort szerezzünk be.

Mekkora teljesítmény mekkora területre?

Egy 6,5 lóerős fűnyíró traktornál az ajánlott terület az 1500 – 2000 négyzetméter, ilyen területen nincs szükség egy erősebb (és jóval drágább) modell beszerzésére. Ha azonban 4000 négyzetméteren vágnánk füvet, érdemes 13 lóerő körül gondolkodni.

A sebesség nyilvánvalóan függ a teljesítménytől, hiszen ettől lesz gyorsabb a traktor. Azonban egy másik nagyon fontos szám, amire érdemes figyelni, az a vágási szélesség. Egy 1 méter szélesen vágó gép több mint másfélszer olyan gyorsan dolgozik majd, mint egy 61 cm-es.

Milyen magasságú fűvel bír el egy traktor?

Több fontos szempontot is figyelembe kell venni egy fűnyíró traktor használatánál. Mielőtt megvesszük a számunkra leginkább megfelelő darabot, győződjünk meg róla, hogy tényleg arra van szükségünk, amit választunk. A személyzet vagy webshop esetén az ügyfélszolgálat nagyon nagy segítség lehet.

Miután megvettük és beüzemeltük a gépet, figyeljünk oda arra, hogy egy fűnyíró traktor nem gazvágó. Hiába kényelmesebb és fényévekkel gyorsabb, ugyanarra való, mint egy hagyományos fűnyíró: hasonló magasságú fű vágására. Ez azt jelenti, hogy ne engedjük rá a traktort a túl magasra nőtt fűre, mert könnyen kárt tehetnek a gépben. Egészen pontosan azért, mert a túl magas gaz megakasztja a vágókéseket, de a motor ugyanazon a fordulatszámon fut, mint előtte, emiatt a kések mozgatásáért felelős ékszíjak nem fognak megfelelően mozogni, így egyre inkább túlmelegszik a traktor. A vágókések megállásakor pedig rögtön új hajtószíjra van szükség. Ez pedig nem csak extra költség, de extra munka is…

De ha mégis nagyon magas füvet kellene vágni, a vágómagasságot a maximumra lehet állítani, majd a traktorral a lehető leglassabban mozogni. Így a kockázat rendkívül lecsökken.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását