2024. március 19. - József, Bánk
A fejlett világ jelentős részén, különösen a posztszocialista országokban nagyon sokan az államtól várják az időskori ellátásukat. Mint tudjuk, létezik állami nyugdíj, és szerintünk ez így is fog maradni a belátható jövőben. Azonban mennyire elég most egy nyugdíj és mennyire lesz elég ez a jövőben? Biztosat természetesen mi sem tudunk mondani, de a jelenlegi és a múltbéli tendenciákból levonhatunk következtetéseket.
2021. április 5. hétfő 16:14 - HírExtra

Miért van bajban a nyugdíjrendszer?

Hiba lenne az aktuális döntéshozókat hibáztatni a nyugdíjrendszer problémáiért, hiszen globális és regionális trendekkel állunk szemben. Bár a világ népessége nő, ezt már csökkenő ütemben teszi. Az életszínvonal növekedésével csökken az óriási, 8-10 gyerekes családok száma világszerte. Egyes régiókban azonban viszonylag új tendencia alakult ki az utóbbi kb. 40 évben: a lakosságok csökkennek. Magyarországon 1980-hoz képest 900.000 ember „hiányzik” az országból. A népességcsökkenés azóta sem állt le, bár az utóbbi években (2019-ig) mérséklődött. A világ 20 legjobban fogyó országa között találjuk Magyarország mellett Lengyelországot, a három balti országot (Észtországot, Lettországot és Litvániát), több volt jugoszláv tagköztársaságot (Szerbiát, Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát, Észak-Macedóniát) és olyan európai országokat is, mint Portugália és Olaszország.

A jövő kérdése, hogy a családtámogatások mennyire lehetnek hatékonyak egy olyan országban, amelyben egyre kevesebb gyerek születik, nagy az elvándorlás és szinte elhanyagolható a bevándorlás és nő a születéskor várható élettartam. A világon eddig nemigen léteztek családtámogató rendelkezések, inkább ennek az ellentéte volt a jellemző, mint Kína híres-hírhedt egy-gyermek politikája.

Mennyi most a nyugdíj itthon?

A Magyar Államkincstár 2020-as adatai szerint:

- 9 főnek a nyugdíja magasabb 2 millió forintnál,

- 23-an többet kapnak, mint 1 millió forintot, (de kevesebbet, mint 2 milliót, ahogy a következő sorokban is)

- 1373-an fél millió forint feletti nyugdíjban részesülnek,

- 4998-an négyszázezer forint feletti összegből gazdálkodhatnak,

- közel 32.000-en kapnak 300.000 Ft feletti nyugdíjat,

- 220.000-en kapnak 200.000 Ft feletti összeget,

- közel 374.000-en 150.000 Ft feletti havi nyugdíjhoz jutnak,

- több mint 800.000-en 100.000 Ft felett kapnak,

- több mint 530.000-en 50.000 Ft és 100.000 Ft közötti összeghez jutnak,

- közel 29.000-en 28.500 és 50.000 Ft közötti havi nyugdíjra jogosultak,

- míg közel 18.000-en 28.500 Ft alatti nyugdíjat kapnak.

2020-ban az átlagnyugdíj 142.000 Ft volt, a medián nyugdíj (amelynél az emberek fele többet, fele kevesebbet kap), 127.000 Ft volt. Mit tehetünk ezekből az összegekből? Pontosan annyit, amennyire napi 4-5000 Ft elegendő. Ha ebbe belevesszük az esetleges bérleti díjat, mindenképp a rezsit és közös költséget, a gyógyszerek árát, az élelmiszerekét, ruhaneműkét, javítási költségeket, gépjármű adót és fenntartási költséget, stb-t, örülhetünk, ha bármi marad a hó végére…

De ha az átlagnál jobban is teljesítünk, érdemes belegondolni, hogy a nyugdíjas 87%-a jutott kevesebb mint havi 200.000 Ft nyugdíjhoz. Egyes alsó becslések is kétszázezer fölé teszik azon nyugdíjasok számát, akik nyugdíj mellett dolgoznak. Vannak, akik ezt hobbiból vagy tettvágyból teszik, de a nagy többség valószínűleg rá van kényszerülve, hogy 65 éves kora után is dolgozzon.

Mit lehet tenni, hogy tisztességes nyugdíjhoz juthassak

A lehetőségek tárháza végtelen: ezüstkanalak felhalmozásától kezdve kriptovalutákba fektetésen át ingatlankiadásig bármilyen befektetés működhet, amelyből passzív jövedelemhez juthatunk. Azonban nem véletlen, hogy Magyarországon az elmúlt két évtizedben több mint egy millióan önkéntes nyugdíjpénztár számlát nyitottak és az utóbbi hét évben több mint háromszázötvenezren indítottak nyugdíjbiztosítást. Emellett a két opció mellett a nyugdíj előtakarékossági számla tartozik jogilag abba a kiemelt kategóriába, amelyet a magyar állam adókedvezményekkel támogat.

Ez a helyzet sok szempontból win-win (mindkét fél számára kedvező), hiszen a nyugdíjcélú befektetés kamatos kamatokkal nő az adójóváírásnak köszönhetően, amely egyébként csak a központi költségvetést növelné. Az állam részére pedig azért előnyös ez a támogatási forma, mert így elősegíti a jövő nyugdíjasainak öngondoskodását, így kevesebb gondja lesz azzal a nyugdíjas réteggel, amelynek állami nyugdíját sikerül majd kiegészítenie, így nem fog az állam segítségére szorulni.

Ezzel az állam közvetett módon kijelenti, hogy az állami nyugdíjrendszer nem tökéletes és a jövőben nem lesz képes lefedni mindenki igényeit.

Milyen állami adókedvezmény!?

Ha van befizetett személyi jövedelemadónk (alkalmazottként, lakáskiadás adójából, választott tisztségviselőként és még sokféle bevételből származik ilyen adó), akkor ennek 20%-át visszaigényelhetjük egy állami adókedvezmény formájában, ha nyugdíj előtakarékossági számlát, önkéntes nyugdíjpénztárat vagy nyugdíjbiztosítást kötünk.

Mindössze oda kell figyelnünk (vagy a könyvelőnknek) minden évi adóbevallásunknál, hogy valóban elkérjük az adót. Annyi történik, hogy az adónk egy része a központi költségvetés helyett a mi megtakarítási számlánkat gazdagítja majd. Havi 25.000 Ft megtakarítás esetén havi 5000 Ft-ot kapunk vissza az adóból, ez 10 év alatt 600.000 Ft „ingyen pénzt” jelent, amely szintén hozamokkal jár, így ilyen összegnél 10 év alatt 600.000 Ft helyett 720.000 Ft érkezik a nyugdíjmegtakarítási számlánkra.

Mennyi pénzt érdemes nyugdíjra félretenni?

Ez természetesen rengeteg mindentől függ. Egy gyors számításban segítségünkre lehet egy kalkulátor, például a nyugdijbiztositas.com nyugdíj kalkulátora. Itt néhány kattintással (születési év és nettó fizetés megadása után) kaphatunk egy jó becslést.

Ökölszabályként ki lehet jelenteni, hogy a fizetésünk kb. 10%-át érdemes nyugdíj‑előtakarékosságra fordítani. Ha minden hónap elején egy borítékban lezárnánk a fizetésünk 10%-át, valószínűleg az életminőségünk nem sokban változna. Mégsem teszik ezt meg sokan, hanem pontosan annyit (sokan még egy kicsit többet is) költenek, amennyire rendelkezésre áll.

Az állam beleszólhat a nyugdíj előtakarékosságokba?

Sokakban él a 2012-es év emléke, amikor a magánnyugdíjpénztár intézménye véget ért. Azóta is sokan tartanak hasonlóktól a nyugdíj szférában, és az utóbbi bekezdésekben többször is írtunk „állam bácsiról”. Azonban a magánnyugdíjpénztár egy állami intézmény volt, amely fix összegeket vont le a bruttó jövedelmünkből. Így, bár sokaknak (kellemetlen) meglepetés volt a leépítése, ennek jogi keretei adottak voltak.

Ezzel szemben a nyugdíj előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás termékkategóriákat piaci szereplők hozták létre és menedzselik. Itt a saját (nettó) jövedelmünk egy részével rendelkezünk és fektetjük be. Ehhez ugyanúgy nem fér hozzá az állam, ahogy a bankszámlánkhoz sem. A nyugdíjbiztosítás jogilag életbiztosításnak minősül, így ennek összege nem perelhető és a NAV sem inkasszálhatja.

Melyik a legjobb nyugdíj előtakarékosság?

Ha lenne egy mindenki számára univerzális válasz, valószínűleg a többi opció már eltűnt volna. Ez a kérdés egy kicsit olyan, mintha azt kérdeznénk, melyik a legjobb autó. Valakinek egy Smart vagy egy Suzuki Swift, másnak egy kombi Mercedes, míg valakinek négykerék-meghajtású terepjáróra van szüksége.

Itt is ez a helyzet: ahhoz, hogy több évre vagy évtizedre elköteleződjünk és számunkra a valóban legjobb terméket találhassuk meg a közel 100 különböző ajánlat között, érdemes profi, független, szakértő tanácsadókkal felvenni – és a számlanyitás után is tartani – a kapcsolatot.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását