2024. április 18. - Andrea, Ilma

Milyen kerti szerszámra lesz szükség gyümölcsfa metszéséhez?

A jó idő közeledtével aktuálissá válhat a gyümölcsfák megfelelő metszése is. Ehhez mindenekelőtt azonban szükséges lehet beszereznünk a megfelelő szerszámokat, melyekkel elvégezhetjük a szükséges munkákat.
2021. március 31. szerda 17:51 - HírExtra

Ez azonban közel sem egyszerű, hiszen a kerti gépek és szerszámok kínálata igen széles. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen kerti szerszámokra lesz szükség gyümölcsfa metszéséhez.

Metszőolló

A metszőollókat gyümölcsfák, cserjék metszéséhez használhatjuk. Nem véletlen, hogy a metszőolló a gyümölcskertészek legkedveltebb szerszáma. Használatára azonban ma is érvényes az a régi mondás, hogy a jó kertész a metszőollót mindig a zsebében hordja, de többször is meggondolja, hogy elővegye-e, mert valamit levágni ugyan könnyű, visszanöveszteni azonban sokkal nehezebb.

Kacor kés

Görbe pengéjű kés, amelyet fűrészelt sebfelületek lesimítására használunk. E téren érdemes ugyanis tudni, hogy minél simább ugyanis a seb, annál gyorsabban képződik a hegszövet. Régebben a szőlőt, később az alakfákat kizárólag kacorral metszették. 

Oltókés

Az oltókés vékony, egyenes élű zsebkés. Erre a szerszámra tavasszal van szükség, amikor szőlőt vagy gyümölcsfát akarunk oltani. Ahogy neve is mutatja, a különböző oltási folyamatokban lehet hasznos segítőnk.

Szemzőkés

A szemzőkés a végénél kissé felfelé hajlított, tűrővel ellátott pengéjű kés. A gyümölcsfák és alanyok nyári, nyár végi szemzéséhez való. Használata és karbantartása megegyezik az oltókésével.

Ágfűrész

A gyümölcsfák ápolására, vastagabb ágak lefűrészelésére legalkalmasabbak az állítható lapú, keretes fűrészek. A korszerű, úgynevezett Iduna-fogazású fűrészek nem szorulnak élesítésre, mert önélezők. Magasabb gyümölcsfák koronájának ritkítására nyeles fűrészt használhatunk. Használat után a fűrész lapját tisztítsuk meg és olajozzuk be.

Fakaparó

Ez egy háromszög alakú, nyeles szerszám, ami alkalmas idősebb gyümölcsfák törzsének tisztogatására és a kéregfoszlányok leválasztására. A fakaparó hegyével távolíthatjuk el a kéregrepedésekben megbújt kártevők bábjait és tojáscsomóit is.

Láncfűrész

A láncfűrész ideális eszköz a vastag ágakhoz és fatörzsekhez. Ma már elektromos és benzines láncfűrészek egyaránt kaphatók. Az elektromos láncfűrész könnyebb és praktikusabb a barkácsoláshoz. 

Lombporszívó

A lombporszívó tökéletes eszköz a falevelek és egyéb apró metszési hulladék eltakarítására, különösen olyan helyeken, ahol a gereblye nem használható. Emellett használjuk a lombporszívót a hulladék kifújásához a bokorból vagy sövényből is. Egyes lombporszívókkal felszívhatjuk, sőt még fel is apríthatjuk a faleveleket, ez nagyban megkönnyítheti a metszési hulladék eltakarítását.

Szecskázó

A szecskázó segítségével felapríthatjuk a metszési hulladékot és gallyakat. Így sok helyet takaríthatunk meg a szemetesben. Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy a szecskázott szerves hulladék gyorsabban komposztálható is.

A fenti szerszámok tehát hathatós segítséget nyújthatnak számunkra a különböző metszési munkálatokban. Természetesen nem feltétlenül minden szerszám szükségszerű, de előfordulhat, hogy bármelyik is jól jöhet, a jó idő beköszöntével.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását