2024. április 18. - Andrea, Ilma

A féltengelycsukló meghibásodásának jelei

A féltengelycsukló a féltengely része, mely egy autó hajtásláncának egyik legfontosabb eleme. Három nagyobb részből áll, mellyel a kereket köti össze a differenciálművel: belső féltengelycsukló, féltengelyszár és külső féltengelycsukló.
2021. március 16. kedd 09:08 - HírExtra

Egy hatalmas terhelésnek kitett alkatrészről van szó, de ennek megfelelően nagyon masszív anyagból is készül. A legnagyobb terhelést indításkor kell elviselnie, ugyanis ekkor kell a legnagyobb forgatónyomatékot leadnia, továbbítani a kerekek felé. Ha nem padlógázzal indulunk el, azzal csak kíméljük az autónk ezen fontos alkatrészét.

Bár szerencsére nem az a jellemző, hogy párezer kilométerenként meghibásodik valami a féltengelycsuklónál, de azért vannak hibák, melyek előfordulhatnak. Ezekre jobb felkészülni, hogy felismerjük, ha baj van.

Ha sérül a féltengelycsukló porvédője

Sajnos az idő vasfoga nem kíméli a gumiból készült porvédőt. Az idő előrehaladtával szembesülnünk kell a gumi elöregedésével, kirepedezésével. Fontos, hogy megelőzzük a kiszakadását, mert ezzel rengeteg nem kívánatos port és vizet enged be, ami tönkreteheti az egész féltengelycsuklót. Belül ugyanis grafitos zsírt tartalmaz, amit nem birkózik meg a rengeteg szennyeződéssel.

A megoldás tehát az, hogy időnként ellenőriztessük a porvédő állapotát, és amikor már az öregedés jeleit tapasztaljuk, cseréltessük. Így biztosíthatjuk azt, hogy az alkatrészünk hosszú távon is megkaphassa a megfelelő védelmet Ha pedig cserére kerül a sor, érdemes nem gumit, hanem termoplaszt harangot felszereltetni.

Ezt a gumiharangot beszerezheted autótípusra szűrve az Evo Autó KFT webáruházából. Így egy sokkal időtállóbb porvédőd lesz, ami egy speciális tágítószerszámmal ráadásul még akár kinyújtható is a későbbi esetleges szerelésekhez.

Kopogó, kattogó hangot hallasz?

Ha elfordított kormánynál kigyorsítasz és valami kattogó, kopogó hangot hallasz, az nem jó jel. Ezt a hangot produkálhatja a golyópálya megkopása vagy akár a golyó sérülése is. Bármelyikről is legyen szó, érdemes mielőbb felkeresni egy szervizt. 

A bordázat sérülései

A csukló vagy a szár bordázata is sérülhet, több okból kifolyólag is. A hirtelen kigyorsítás általi nagy nyomatékleadás pl. extrém esetben okozhat ilyen károsodást. A másik oka lehet a gyűrű beékelődése, mely végig tudja marni a tengelyt a csukló lefele húzása közben.

Törött csukló

Ez az, amiről szerencsére nem is igazán hallunk, mert nagyon ritkán fordul elő. Ha elő is fordul, akkor sem anyagmegfáradásról van szó, hanem általában balesetek során fordul elő.

Ha szükség van a féltengelycsukló cseréjére

Ez a szerelési folyamat nem csak időigényes, de sok és speciális szerszámra van szükségünk hozzá. Alapvetően otthoni cserét nem javasolunk épp az előbb leírtak miatt. Érdemes ezt a cserét inkább egy hozzáértő és jól felszerelt szervizre bízni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását