2024. április 19. - Emma

SSD választás szerverhez: mire érdemes figyelni?

Az SSD kézenfekvő választás akár személyi számítógép, akár szerver esetén. Felülmúlja írási és olvasási sebesség tekintetében a SATA és a SAS diszkeket is, ráadásul az SSD árfekvése egyre kedvezőbben alakul.
2021. március 13. szombat 16:30 - HírExtra

Mára az SSD nagyjából le is váltotta a SAS diszkeket, melyek egyetlen nagy előnye, hogy képesek előre jelezni a lemez elromlását. SSD esetén a felülírások számának mérése az egyetlen lehetséges módszer, amely segíthet meghatározni a lemez várható élettartamát.

Az SSD-k élettartama

A DWPD (Drive Writes Per Day) érték az SSD-k élettartamának meghatározására szolgál. Az 1 DWPD-s SSD-re minden nap 1 terrabájtnyi adatot lehet írni. Ez természetesen garanciális időn belül értendő, ami jellemzően 3-5 évre szól.

A TBW (Terrabytes Written) számba vesz minden SSD-re írt TB-ot. Egy 1 DWPD-s SSD esetében 5 év garanciával számolva a TBW érték 1825-re jön ki, azaz összesen az öt év alatt 1825 terrabájtot lehet írni az SSD-re.

Optimális kihasználás

Az SSD vezérlője felelős azért, hogy optimálisan legyenek kihasználva az SSD fizikai blokkjai. Egy tábla alapján meg tudja határozni, hogy melyik szektorhoz melyik fizikai blokk tartozik, és arra törekszik, hogy a legkevésbé elhasznált cellába kerüljön az adat.

Mi a helyzet az írással és az olvasással?

Akik főként kiolvassák az adatokat a tárolóról, azok számára ideális választás egy read intensive SSD. Szerverek esetében túlnyomó többségben ez a jó megoldás. Az egyetlen kivételt az adatbázis kezelése jelenti, hiszen ilyen esetben gyakran kell adatot feltölteni vagy kezelni.

Ha tehát főként adatot olvasunk, akkor a 90/10-es SSD a megfelelő. Ellenben ha intenzívebben írunk adatot, akkor egy drágább, 70/30-as SSD-t célszerű választani.

Érdekességek az SSD-k sebessége kapcsán

Nem árt tudni, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy Samsung SSD-k esetében a meghajtó belassul, ha a cellák többször átírásra kerülnek.

Van több olyan praktika is, ahogyan az SSD-k látszólagos sebességét manipulálják a gyártók. Jellemző megoldás az, hogy egy olyan cache-t helyeznek az SSD-be, aminek köszönhetően a vásárlást követő teszteknél annak a sebessége lesz látható, ám valós kiírás nem is történik. A különböző gyártók különböző írási módszerrel dolgoznak, így nehéz őket összehasonlítani.

Mi a jó választás?

Alapvetően három termék közül érdemes választani. A Samsung 850 Pro megfelelő felsőkategóriás SSD. Létezik 512-es és 1 terrás verziója is. Túl sokszor nem lehet újraírni, de a RackForestnél gondoskodnak róla időben, ha indokolt a cseréje.

Ha be szeretnéd biztosítani magad áramszünet esetére, akkor a Power Loss Protectionnel ellátott Intel S4510 lesz ideális számodra, ami a cache tartalmát is megőrzi a következő kiírás erejéig. Ez egy 90/10-es SSD, adatbázisokhoz is megfelelő. Az Intel S4610 nagyjából ugyanezt tudja, de ez jobban terhelhető írásra, hiszen ez egy 70/30-as SSD.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását