2024. május 3. - Tímea, Irma

Csádban is ott vagyunk

Két magyar tiszt is részt vesz az Európai Unió által tervezett csádi békefenntartó erőben; a párizsi műveleti központba egy személyügyi és egy logisztikai tisztet küld Magyarország, de az is elképzelhető, hogy a műveleti központ parancsnoka Csádba rendeli
2007. november 5. hétfő 21:30 - Hírextra
A csádi és Közép-afrikai Köztársaság-beli európai uniós katonai műveletekben történő magyar közreműködésről szóló előterjesztést az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.

Szekeres Imre ismertetése szerint a két törzstiszt a misszió tervezési folyamatában vesz részt; a miniszter hangsúlyozta, hogy ez nem fegyveres feladat.

Magyarország nem határozza meg, hogy a két tiszt csak a párizsi műveleti központban tevékenykedhet, tehát ha szükséges, munkájukat a helyszínen, azaz Csádban is végezhetik. Tehát ha a párizsi műveleti központ parancsnoka úgy dönt, hogy például a művelet logisztikai törzsét Csádba telepíti, akkor természetesen a magyar tisztek is odautaznak - mondta a miniszter.

A darfúri konfliktus csádi átterjedésének megakadályozását, illetve a kelet-csádi biztonsági és humanitárius helyzet javítását célzó katonai művelet előkészítése az EU-ban a részletes tervezés fázisában van. Az Európai Tanács szeptember 12-én elfogadta a művelet válságkezelési koncepcióját és műveleti tervezési hatóságként kijelölte a francia műveleti parancsnokságot. Ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember 25-ei határozatában felkérte az Európai Uniót, hogy vegyen részt a válsághelyzet kezelésében.

A beszámoló szövegéből kiderül, hogy Franciaországon kívül már Ausztria, Belgium, Görögország, Írország, Lengyelország és Svédország is jelezte, hogy csapatokkal és/vagy eszközökkel is hajlandó hozzájárulni a tervezett művelethez. Írország ajánlotta fel továbbá a műveleti parancsnokot a művelethez. Az egyéves időtartamú, mintegy 3-4.000-res kontingensre tervezett uniós katonai művelet gerincét, melynek tevékenységét egy 300 tagú ENSZ-vezetésű rendőri egység egészíti ki, a jelenleg is Csádban állomásozó francia csendőri és katonai alakulatok adnák.

A művelet tervezésére és megindítására vonatkozó menetrend szerint november elején tartják azt a konferenciát, amelyen a misszióban részt vevő országok felajánlják a küldendő egységeket.
A Csáddal szomszédos nyugat-szudáni tartományban, Darfúrban 2003 óta dúló polgárháborúban 200 ezer ember halt meg, kétmillióan pedig otthonuk elhagyására kényszerültek. A menekültek közül 230 ezren Csádba mentek, miközben a helyi lakosságból is 170 ezren váltak földönfutóvá.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását