2024. március 28. - Gedeon, Johanna

WHO: óvatosan a PCR tesztek eredményével

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén január 20-án jogilag érvénytelenné tett minden, a PCR-tesztekre alapuló és egyéb diagnosztikai módszerrel alá nem támasztott járványügyi intézkedést.
2021. február 2. kedd 11:04 - HírExtra

A WHO-nak a SARS-CoV-2 diagnosztikai vizsgálatra vonatkozó útmutatása kimondja, hogy a gyenge pozitív eredmények esetében körültekintő értelmezésre van szükség. 

Ha a teszt eredménye nem egyezik meg a tünetekkel, a várható kórképpel, új mintát kell venni és újból tesztelni ugyanazon vagy eltérő nukleinsav meghatározó technológiával. 

A WHO szerint annak valószínűsége, hogy egy pozitív teszteredményt felmutató személy valóban covid fertőzött legyen, csökken a prevalencia csökkenésével, függetlenül az állított specifikusságtól. Ha egy területen csak kevesen fertőződtek meg, akkor a pozitív teszteredményről elképzelhető, hogy hamis. 

A legtöbb PCR-tesztet a diagnózis segédeszközeként tekintik, ezért az egészségügyi szolgáltatóknak minden körülményt figyelembe kell venniük, beleértve a mintavétel időzítését, a minta típusát, a vizsgálati jellemzőket, a klinikai megfigyeléseket, a kórtörténetet, a beteg érintkezéseit, és egyéb járványügyi információkat.

Többször felmerül már az a probléma, hogy a tesztelő személy saját kénye-kedve szerint értelmezheti a teszteredményt. Egy negatívat is mondhat pozitívnak, sőt, bizonyos esetekben a pozitavat is semmissé teheti.

Politikai következmények

A politikai szereplők minden országban a teszteket tartják a fertőzés kimutatásában és terjedésében döntő bizonyítéknak. Ez alapján hozták meg a legszigorúbb intézkedéseket. Ám elképzelhető, hogy ez hamis képet mutatott. 

A WHO szerint meg kell különböztetni a kontaminált (tesztpozitív) és a fertőzött, fertőzőképes személyeket.

Kontaminált az a személy, akiből kimutatható a vírus vagy más kórokozó. A kontaminált személy azonban nem automatikusan fertőzött. Fertőzöttnek ugyanis az tekinthető, akiben a vírus szaporodik és a fertőzött személy a jellegzetes tüneteket mutatja. Ez pedig csak akkor következik be, ha elég magas a vírusterhelés (azaz, a PCR-teszt már néhány duplázás után is pozitív eredményt ad).

Ha csak kevés vírus jut a szervezetbe, meghiúsul a fertőzés. Aki nem fertőzött, az a másik személyt sem képes megfertőzni. Mert a fertőzőképesség feltétele a fertőzöttség. Azaz: aki tünetek nélkül jár-kel a világban, arról szinte teljes biztonsággal meg lehet állapítani, hogy nem jelent fertőzésveszélyt a másik ember számára. Az illető személyt egy pozitív PCR-teszt alapján (magas küszöbérték = alacsony vírusterhelés mellett) elkülöníteni, maszkhordásra kényszeríteni – nélkülöz minden tudományos alapot, amiből egyenesen következik, hogy jogszabályokat, rendelkezéseket se lehet hozni PCR-tesztek eredményeire hivatkozva.

Így a WHO 2021 január 20-án jogilag érvénytelenné tett minden, a PCR-tesztekre alapuló és egyéb diagnosztikai módszerrel alá nem támasztott járványügyi intézkedést.

Forrás

Forrás: mediaforras.com / HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását