2024. április 23. - Béla

Macron sürgeti a vakcinagyártókat

Emmanuel Macron francia államfő kedden hivatalában fogadta a nagy európai és francia gyógyszergyártók képviselőit, és a koronavírus elleni oltóanyagok gyártásnak és forgalmazásának felgyorsítására kérte őket - közölte az elnöki hivatal.
2021. február 3. szerda 09:21 - HírExtra

A találkozó célja az, hogy megoldásokat találjunk a franciaországi és európai gyártási lehetőségek növelésére rövidtávon, valamint megtaláljuk a lehetőségeket középtávon is a gyártási kapacitások kiszélesítésére - mondta a francia elnök.
    
A francia kormány azt szeretné, ha a jelenleg gyakran több mint másfél éves technológiaátadási folyamat lerövidülne néhány hónapra annak érdekében, hogy minden európai a lehető leghamarabb felvehesse az oltást.
    
A találkozón jelen voltak a legfőbb oltóanyaggyártók (BioNTech, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Curevac, Janssen, Valneva és Novavax) vezetői, valamint a francia, európai és a franciaországi telephellyel rendelkező, más országokból származó alvállalkozók (Delpharm, Recipharm, Fareva, Cenexi, Unither, Sanofi, GSK, ABL/Transgene (Institut Mérieux), Aspen, Ipsen, Eli Lilly, Regeneron/Roche, Celtrion és Merck, valamint az állatorvosi laboratóriumok közül Boeringher Ingelheim, Virbac, Ceva) képviselői - közölte az Elysée-palota.
    
Franciaország eddig mintegy 2,6 millió adagot kapott a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagokból, és a héten további 1,1 millió dózis érkezik az országba, de mindez nem elegendő az idősebb korosztály beoltására sem.
    
A találkozót követően Emmanuel Macron a TF1 kereskedelmi televízióban megerősítette, hogy a nyár végéig minden francia megkaphatja az oltást, miután négy franciaországi telephelyen a hónap végén, március elején megkezdődik a koronavírus elleni vakcina gyártása, európai szinten pedig mintegy 2,3 milliárd adag biztosítására kapott garanciákat.
    
Eközben Rémi Salomon, a párizsi közkórházak orvosi bizottságának elnöke azt közölte, hogy a korábbiaknál fertőzőbb brit, dél-afrikai és brazil variánsok a fővárosi fertőzéseknek már 15-20 százalékát okozzák, míg az arány egy hónappal ezelőtt még csak hét százalék volt. A szakember szerint ezért ha nem lesznek további korlátozások, akkor a járvány terjedése ugrásszerűen fel fog gyorsulni. Rémi Salomon más szakemberekhez hasonlóan vagy karantént vagy a hét végén kezdődő, kéthetesre tervezett iskolai szünet többhetes meghosszabbítását javasolja.
    
A járványhelyzet két hete romlást mutat, de nem olyan látványos és ugrásszerű módon, mint a korábbi lezárások előtt, a napi esetszám heti átlagban 20 ezer körül stagnál.
    
A kórházi betegfelvétel is lassan emelkedik, a kórházakban jelenleg 28 029 fertőzöttet ápolnak, 155-tel többet, mint hétfőn, akik közül már több mint 3 ezren vannak intenzív osztályon. A súlyos betegek száma az elmúlt 24 órában 52-vel nőtt, jelenleg 3270.
    
A járvány kezdete óta Franciaországban 77 ezren vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 404-en, a beoltottak száma 1,5 millió.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását