2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán apja a legdrágább

Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai – derítette ki a Direkt36 a piacon végzett kutatások alapján.
2021. január 14. csütörtök 12:05 - HírExtra

Az idősebb Orbán Győző többségi tulajdonában álló bányacég a kitermelt dolomitzúzalék mellett különböző betontermékeket is árusít. Ahogy azt már korábban bemutattuk, a cég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak is, tehát a piaci átlagnál drágábban kínált termékekért közpénzt is kap - számol be a Direkt36.

Építőipari források korábban a Direkt36-nak azt mondták, hogy a beruházásokat levezénylő fővállalkozók általában nagyon érzékenyek az árra, és az olcsóbb beszállítókat keresik. Több forrás kiemelte, hogy Orbán apjának cége jó minőségű építőanyagokat árul, és a termékeinek magas ára ellenére is keresett partner. Az elmúlt években látványos növekedést produkált, a nyereségesség tekintetében lényegében a teljes konkurenciát lekörözte. A cég tavalyi bevételének közel 45 százaléka volt profit.

Az aktuális árlisták összehasonlításából látszik, hogy jelenleg Orbán apjának cége árul legdrágábban betonelemeket, aknagyűrűket: a versenytársainál 19-72 százalékkal magasabb áron.

Ez esetben így működik a közbeszerzés

Egy-egy állami beruházás fővállalkozóját közbeszerzés keretében választják ki, amelynek az a célja, hogy a legjobb ajánlatot tevő cég (vagy konzorcium) nyerje el a megrendelést. Az építőanyagokat szállító cégek hasonlóképp versenyeznek egymással, azonban ennek a részletei már nem követhetők nyomon nyilvános adatbázisokban - írja a Direkt36.

Miután a projekten dolgozó vállalkozó bekéri az ajánlatokat a potenciális építőanyag-beszállítóktól, tárgyalásos egyeztetések indulnak. A lap egy építőipari forrásra hivatkozva mondja: "a kiválasztásnál az első szempont az, hogy a szabványoknak megfelelő építőanyagot tudjanak beszállítani a cégek."

„Ha a szabványnak megfelelnek, rettenetes nagy minőségi különbségek nem lehetnek a termékek között. Ezután egy építőipari cég számára az az alap, hogy drágábban nem veszi meg a terméket, mint amennyiért mástól megkaphatja” – mondta a forrás.

Ha egy megrendelő egy régi, megbízható beszállítójától nem a legjobb ajánlatot kapja, előfordulhat, hogy megpróbálja „belekormányozni a legkedvezőbb árkategóriába”: azaz csak azzal a feltétellel rendel a cégtől építőanyagot, ha leviszi az árajánlatát a legolcsóbb ajánlat szintjére.

A forrás szerint 2010 előtt az volt a jellemző, hogy a legolcsóbb ajánlattól maximum 3-5 százalékkal tértek el a megrendelők. „Mostanra ez az eltérés már a 30-50 százalékot is elérheti. Persze ez csak a speciális, VIP beszállítók árai vonatkozik. Mint például a papára” – mondta a forrás a Direkt36-nak idősebb Orbán Győzőre utalva.

Forrás: Direkt36.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását