2024. április 19. - Emma

Törhetetlenül magas a téglalakások négyzetméter ára

Friss ingatlanpiaci elemzésünkben megvizsgáljuk, miként alakult egy éves távlatban a téglalakások ára és kereslete a fővárosban, valamint vidéken.
2021. január 13. szerda 15:59 - HírExtra

Előző cikkünkben megírtuk, hogy – a koronavírus okán – országszerte csökkentek az albérletárak, de az Alföldön még vannak dráguló városok. Most nézzük a téglalakások árának változásait.

 Egyre népszerűbbek a téglalakások

2018 óta növekvő tendenciát mutat a téglalakások iránti kereslet, így azok kínálati ára is. Ennek több oka van: egyrészt újra virágzik az új építésű téglalakások piaca, másrészt egyre több állami ösztönző vehető igénybe lakásvásárlás esetén. Legutóbb tavaly év végén jelentették be az új otthonteremtési program részeként az 5%-os lakásáfa visszaigénylést. Éppen ezért úgy tűnhet, hogy a vevők egyre jobban kedvelik a téglalakásokat, mivel egyre inkább elérhetővé válnak az emberek számára és fenntartásuk is előnyösebb, mint mondjuk egy családi házé.

 

Szárnyalnak a téglalakások árai az agglomerációban

2020-ban az ingatlanpiac válsága ellenére sem estek vissza a téglalakások kínálati árai az agglomerációban. Az agglomerációban vizsgált téglalakás típusú ingatlanok egy négyzetméterre jutó kínálati árai esetén az év folyamán – kisebb kilengésekkel – hullámzó tendenciát figyelhettünk meg. 

Januártól márciusig 2%-os drágulást tapasztaltunk, ezzel szemben a járványügyi korlátozások ideje alatt csupán 1%-os csökkenés következett be. 2020-ban a legmagasabb átlagos ár egy négyzetméterre vetítve 842 ezer forint volt Budapesten júliusban. Ez például egy 50 nm-es, 3 szobás téglalakás esetén 50-60 millió forint kínálati árat jelent.

 

Vidéken is az egekben a négyzetméterár

Nagy meglepetés nem ér minket, ha azt mondjuk, hogy a téglalakások négyzetméterenkénti kínálati árai még vidéken is az egekben vannak. Elsőként Debrecent kell megemlítenünk, ahol a novemberi adatok szerint 566 ezer forintos négyzetméter árral találkozhatunk. Egy év alatt a legnagyobb vidéki városban 5,5%-kal emelkedtek a téglalakások kínálati árai. Ezt követi Győr, 524 ezerrel. 2020-ban a győri ingatlanpiacot még a koronavírus járvány sem rendítette meg: a téglalakások esetén 6,7%-os emelkedést tapasztalhattunk. 

Szeged, a maga 482 ezer forintos egy négyzetméterre jutó árával a harmadik a sorban. Szegeden sem volt érezhető a járvány hatása, a tavalyi évben a dél-alföldi nagyvárosban stagnáltak a téglalakások egy négyzetméterre jutó kínálati árai. A téglalakások esetén a negyedik legdrágább város Pécs, ahol négyzetméterük 453 ezer forint. Egy év alatt Pécsett is több, mint 7%-kal drágultak a téglalakások. A magyarországi vidéki nagyvárosok közül a sort Miskolc zárja, 384 ezer forinttal. Miskolc esetében tapasztalhattuk a legnagyobb áremelkedést, amely 15%-ra tehető, azonban a miskolci téglalakások árai még így is jóval elmaradnak a nagyobb vidéki városok áraitól.

Összegezve elemzésünket, láthatjuk, hogy a koronavírus járvány negatív hatásai a vizsgált nagyvárosok téglalakásainak árai esetén egyáltalán nem tapasztalhatók. Azonban azt, hogy meddig tarthat a téglalakások kínálati árainak növekedése, egyelőre nem látható, hiszen az irántuk erősödő kereslet az árakat még feljebb nyomhatja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását