2024. április 19. - Emma

Nem lesz rosszabb a német munkaerőpiac

A második járványvédelmi zárlat miatt nem számítanak a munkaerőpiaci helyzet romlására a munkaközvetítők a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) szerdai jelentése alapján.
2020. december 30. szerda 12:47 - HírExtra

Az Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB), a BA munkaügyi kutatóintézete szerint a munkaközvetítők sokkal inkább "a helyzet enyhe javulására", mint romlására számítanak 2021 első hónapjaiban.
    
Erre utal az IAB decemberi munkaerőpiaci barométerének 0,5 pontos javulása is 101,0 pontra. A mutatószám mozgási tartománya 90 és 110 pont, 100 pontos semleges értékkel. A 90 pont a nagyon rossz, a 110 pont pedig a nagyon jó munkaerőpiaci helyzetet jelöli.
    
A mutató mindkét komponense javult decemberben. A munkanélküliségi mutató 0,7 ponttal 102,4 pontra emelkedett, ami a munkanélküliek csökkenő számát jelzi előre. Az aktuális foglalkoztatási helyzet megítélését számszerűsítő mutató pedig az előző havihoz képest 0.3 ponttal javult decemberben 99.5 pontra, vagyis megközelíti a semleges értéket.
    
A felmérés szerint a vállalatok többsége alkalmazottai megtartására törekszik a részmunkaidős alkalmazás és más támogatási programok igénybe vételével. Az IAB szerint a munkaadók viszonylag optimista hozzáállása azzal magyarázható, hogy már nem ismeretlenek előttük a gazdasági és társadalmi zárlat következményei, és az oltás formájában a látóhatáron már megjelent a fertőzés visszaszorításnak a lehetősége is.
    
A munkaközvetítők körében havi rendszerességgel végzett felmérés alapján kalkulált indexet a foglalkoztatási helyzet várható alakulása viszonylag pontos indikátorának tekintik gazdasági elemzők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását