2024. március 29. - Auguszta

Optimista üzleti hangulat a németeknél

A vártnál jobban alakult az üzleti hangulat decemberben Németországban az ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján. A vállalatok az aktuális kondíciók javulásáról számoltak be és kevésbé pesszimistán ítélték meg kilátásaikat is, mint az előző hónapban, de a koronavírus-válság előttinél még jóval gyengébbnek ítélték meg a helyzetet.
2020. december 18. péntek 11:04 - HírExtra

Decemberre vonatkozóan 92,1 pontra emelkedett az ifo németországi üzleti hangulatindexe a novemberi 90,9 pontról, rácáfolva ezzel a romlást, 90,0 pontot jelző piaci várakozásra.
    
A decemberi index azonban a novemberihez képest bekövetkezett javulás ellenére sem éri el az októberi 92,5 pontot. Szeptemberben még magasabban, 93,2 ponton állt az index értéke. A szeptemberinél magasabban pedig csak januárban és februárban állt az index 95,3 és 95,8 ponton. A mutató tehát még elmarad a válság előtti szinttől.
    
A decemberi index összetevői közül az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő mutató 91,3 pontra emelkedett 90,0 pontról, a hat hónapra előre tekintő várakozásaikat számszerűsítő mutató pedig 92,8 pontra a novemberi 91,8 pontról.
    
A gazdasági szereplők tehát jobbnak ítélték meg aktuális helyzetüket mint az előző hónapban és javult a megítélésük jövőbeni lehetőségeikkel kapcsolatban is.
    
Az aktuális helyzet decemberi megítélését jelző 91,3 pont a tavaszi koronavírus-válság óta a legmagasabb. A mutató januárban 99,2 ponton, februárban 98,8 ponton, márciusban 92,9 ponton állt, majd áprilisban 79,4 pontra zuhant és májusban 79,0 ponton érte el mélypontját.
    
A kilátások megítélése javult decemberben a novemberihez képest, de 92,8 ponton azért jóval elmarad a szeptemberi 97,3 ponttól, ami az idei csúcsa volt. A mutató mélypontja az áprilisi 71,7 pont volt.
    
Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) havi rendszerességgel állítja össze hangulati felmérését mintegy 9 ezer németországi gazdasági szereplő megkérdezésével. A mutatók számszerűsítéséhez az ifo a 2015-ös szintet veszi 100-as kiinduló szintnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását