2024. március 29. - Auguszta

Gőzerővel oltanak a britek

Egy hét alatt csaknem 140 ezren kapták meg az új típusú koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban - közölte szerdán a brit oltási program irányításáért felelős államtitkár.
2020. december 17. csütörtök 07:25 - HírExtra

Nadhim Zahawi a Twitteren közzétett összesítésében "igazán jó indulásnak" nevezte a múlt kedden kezdődött oltási kampány első hetét.
    
Közölte: Angliában eddig 108 ezer, Walesben 7897, Észak-Írországban négyezer, Skóciában 18 ezer embernek adták be a vakcinát, vagyis egy hét alatt 137 897-en részesültek koronavírus-oltásban.
    
Az Egyesült Királyságban a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kidolgozott vakcinájával kezdődött az oltási program.
    
A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) két hete jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását. Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina tömeges, nem próbajellegű alkalmazására.
    
Ebből az oltóanyagból az első menetben 800 ezer adag áll rendelkezésre, de a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt belőle.
    
Matt Hancock egészségügyi miniszter minapi alsóházi ismertetésében közölte, hogy a tervek szerint december végéig több millióan megkapják az oltást az Egyesült Királyságban.
    
A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte.
    
Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt.
    
Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak a minap elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is.
    
Hozzátette: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a koronavírus-oltást, a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.
    
A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - eddig 64 791 halálos áldozata van a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.
    

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához.
    
A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik, valamint a 80 éven felüliek, az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.
    
A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását