2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Így teheti egészségessé otthona levegőjét

Mindennapjaink jelentős részét töltjük házunkban, lakásunkban. Fontos, hogy otthonunk ne csak szép, nyugalmat árasztó menedék legyen, ahová visszavonulhatunk a világ zajától. Az otthoni levegő minősége, tisztasága is kulcsfontosságú kérdés.
2020. december 10. csütörtök 18:50 - HírExtra

Mi szennyezheti az otthoni levegőt?

Sokan arra gondolnak, hogy a szellőztetéssel friss, tiszta légteret varázsolnak a belső helyiségekbe. Ez azonban nagy tévedés, különösen télvíz idején. Ekkor ugyanis nem csak a kipufogógázok, a gyárak, üzemek különböző égéstermékei szabadulhatnak be a lakásba. A fűtési szezon füstjét is otthonunkba engedjük. Ráadásul ez már nem csak nagyvárosi probléma, a kistelepülések levegője is erősen szennyezett. Az ablakok kinyitása tehát napjainkban már nem biztonságos megoldás a levegő frissítésére.

Vírusok, baktériumok, gombák a lakásban

A család felnőtt tagjai napjaik során akár a munkahelyükről vagy a bevásárlásból vírusokat, baktériumokat hozhatnak haza. Azonban a gyerekek még inkább hordozói ezeknek a parányi létformáknak. A bölcsődéből, az óvodából vagy az iskolából valóságos vírus- és baktériumkoktélok kerülhetnek az otthoni légtérbe. Ezek a kórokozók pedig végigfertőzhetik az egész családot. 

A másik mikroszkopikus kártevő a penészgomba. Ha megtelepszik a lakásban, nagyon nehéz megszabadulni tőle. A penészgomba spórái láthatatlanul ott lebegnek otthonunk légterében, és ha belélegezzük őket, akkor komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. Felső légúti tünetek, bőrszárazság, szemviszketés, hogy csak az enyhébbeket említsük. Hosszú távon azonban sokkal komolyabb panaszokkal is számolhatunk, például idegrendszeri tünetekkel. A gyenge immunrendszerű emberek egészségére fokozott veszélyt jelent a penész.

A beltéri dohányzás káros hatásai

A cigarettázás önmagában is egészségkárosító szokás, azonban ha ezt zárt térben tesszük, nem csak magunkat veszélyeztetjük. A nem dohányzó családtagjaink szervezetét is ugyanúgy terheli a belélegzett dohányfüst. Arról nem is beszélve, hogy a lakás falain megjelennek a sárgás nikotinfoltok. Emellet a függönyökbe, a szőnyegbe és a bútorszövetekbe is beivódik a jellegzetes, kellemetlen füstszag.

Levegőtisztító berendezéssel az egészségért

Jó hír azonban, hogy egy jól megválasztott, modern légtisztító berendezés újra tisztává, egészségessé teheti otthonunk levegőjét. A piacon elérhető berendezések széles skálája biztosítja, hogy mindenki megtalálja az otthonához, igényeihez leginkább illő légtisztítót. 

A szerkezetek több, különböző szűrővel vannak ellátva, így az eltérő méretű szemcséket is képesek kivonni a légtérből. Üzemeltetésük könnyű és energiatakarékos.

Az igényes formatervezéssel készült levegőtisztítók az otthonunk, sőt, akár irodánk díszei is lehetnek. Működésük csendes, így nem zavarják nyugalmunkat, sőt, akár kisbabák, gyerekek szobáiba is elhelyezhetjük őket.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását